En 20-fods container fyldt med 18 genbrugte bilbatterier ankom i denne uge til Bornholms gamle kraftvarmeværk – klar til at tage del i fremtidens energiløsninger. Disse brugte batterier får nyt liv i et innovativt system, der skal sikre fleksibel energilagring og stabilitet i øens elnet.
Batterierne repræsenterer en vigtig milepæl for 2LIPP-projektet, som demonstrerer, hvordan eksisterende ressourcer kan genanvendes i kampen for en grønnere fremtid. Udviklingen af teknologien bag denne løsning er leveret af det svenske PLS Energy Systems og markerer begyndelsen på en ny æra for energilagring på Bornholm.
”Vi har nu flere års erfaring med positive resultater med genbrug af brugte bilbatterier.” siger Fredrik Stigebrandt, projektleder i PLS Energy Systems. ”Den grønne omstilling kræver hurtige og bæredygtige løsninger. Derfor er 2LIPP en spændende mulighed til at teste vores løsning i en større sammenhæng, og hjælper os på vej med fremtidig forskning og innovation.”
Lagringssystemet med bilbatterier fra elbiler er bygget op af genbrugte lithium-ion batterier. Systemet er det første ud af tre lagringssystemer, der skal installeres i 2LIPP projektet. Senere kommer der svinghjul og et højtemperatur saltlager, tre forskellige systemer til energilagring, energioptimering og forsyningssikkerhed i fremtidens elnet og fjernvarmeproduktion.
Målet med projektet er at omdanne gamle kraftvarmeværker, der tidligere var afhængige af fossile brændsler, til nu at skulle lagre strøm fra vedvarende energi.
”I dag har vi nået en milepæl for fremtidens energiforsyning på Bornholm” siger Claus. M. Andersen, Direktør for Bornholms Energi & Forsyning.
”Med leveringen af bilbatterierne får vi taget hul på de første konkrete skridt til at transformere det gamle kraftværk til et lager for strøm fra vedvarende energi. Med 2LIPP projektet får vi mulighed for at udvikle løsninger til fremtidens energisystem på Bornholm, som også vil være med til at øge forsyningssikkerheden. Det er et af de konkrete innovationsprojekter vi har, der arbejder for et mere bæredygtigt Bornholm.”
Jo mere sol- og vindenergi der produceres til elforsyningen, jo større behov kommer der for pålidelige og fleksible lagringsmuligheder. Med bedre muligheder for at lagre energi, des bedre kan vi også udjævne strømpriserne. Som direktør Claus M. Andersen fortsætter: ” Den seneste måneds store udsving i elprisen, understreger også, at lagringsteknologier er meget vigtige i fremtidens energisystem for at sikre mere stabile – og lave – elpriser.”
Det har vi for eksempel oplevet den sidste månedstid med ekstremt høje elpriser. 2LIPP projektet demonstrerer, hvordan en kombination af forskellige lagringssystemer kan imødekomme denne udfordring.
De genbrugte bilbatterier, udviklet af PLS Energi Systems, er både økonomisk fordelagtige og miljøvenlige sammenlignet med at bruge nye batterier. Sammen med
vil de genbrugte bilbatterier være tre teknologier, som hver tilbyder unikke lagringskapaciteter og ydelser til balancering af energisystemet. De vil blive styret af et nyt energistyringssystem designet til at optimere drift og fordeling til fordel for forsyningssikkerheden.
Med integrationen af disse teknologiske lagringssystemer viser 2LIPP, hvordan fossil-afhængige kraftvarmeværker kan blive omdannet til vigtige led i den grønne omstilling, levere skalerbare løsninger og omkostningseffektive teknologier for en stabil forsyningssikkerhed.
Second Life for Power Plants – 2LIPP projekt er støttet med funding fra den europæiske unions Horizon 2020 program for klima innovative projekter med 8 mio. euro og har et totalbudget på 13,5 mio. euro.
Konsortiepartnerne er: Bornholms Energi & Forsyning, PLS Energy Systems, Hyme, Quinteq, PINI, Netzgesellschaft Eisenberg, Ernst-Abbe-Hochschule Jena, Fraunhofer ICT, Gdańsk University of Technology, Miejskie Przedsiębiorstwo Ciepłowniczo-Komunalne “Koksik” – Spółka Z Ograniczoną Odpowiedzioneścią, Euroheat & Power, Danmarks Tekniske Universitet, Teknologisk Institut. Energy Cluster Denmark faciliterer projektet.
For mere information om projektet, besøg www.2lipp.eu.