Danmarks energiklynge sikrer 750 millioner kroner til nye innovationsprojekter

20. december 2023

Danske energikompetencer i Indien og udviklingen af en CO2-industri i Nordjylland er to ud af ti nye innovationsprojekter, som netop har modtaget økonomisk støtte i samarbejde med den danske energiklynge.

Det er ikke kun æbleskiver og tanken om snarlig juleferie, som medlemmerne af den danske energiklynge, Energy Cluster Denmark, kan varme sig ved i den sidste del af december 2023.

Mange virksomheder, forskere og andre energiaktører har i disse dage fået besked om, at deres ansøgning om økonomi til innovationsprojekter er godkendt af forskellige nationale og europæiske støtteprogrammer.

Ti af de nye innovationsprojekter, der har modtaget støtte, involverer mange medlemmer af Energy Cluster Denmark, der aktuelt har en portefølje på mere end 85 aktive innovationsprojekter.

”Klimakrisen venter ikke på nogen, og derfor er det positivt at se, at vi her ved indgangen til 2024 igen kan igangsætte en række nye innovationsprojekter sammen med vores medlemmer til fordel for den grønne omstilling, vækst og arbejdspladser – både i Danmark og udlandet. Vi ser frem til fortsat at understøtte samarbejder på tværs af klyngen og glæder os til et godt, travlt og grønt 2024,” siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

109 mio. kroner til nordjysk CO2-håndtering

Et af de nye innovationsprojekter, som Energy Cluster Denmark er en del af, udgøres af partnerkredsen bag Greenport Scandinavia, der vil udvikle den samlede værdikæde og ny infrastruktur for håndtering af CO2.

Projekt Greenport Scandinavia har modtaget 109 millioner kroner fra Fonden for Retfærdig Omstilling gennem Erhvervsstyrelsen.

Innovationsprojektet skal blandt andet etablere et mellemlager til CO2 på Hirtshals Havn, som skal samle CO2 fra fem nordjyske biogasanlæg til udskibning i Nordsøen, hvor CO2’en pumpes ned i undergrunden. På Hirtshals Havn skal der konkret etableres et CO2-mellemlager med en kapacitet på 200.000 tons CO2 pr. år med en målsætning om at øge kapaciteten til 800.000 tons i 2028.

Projektet forventer på sigt at udvikle Hirtshals Havn til en international CO2 import-/eksport-terminal.

Innovation i Indien

Et andet innovationsforløb, der netop har fået tilsagn om støtte, er INNOWIND India & Denmark.

Her skal de innovative danske erfaringer med industrialisering og opbygning af værdikæder og økosystemer indenfor vindindustrien sættes i spil i Indien. Det sker med støtte fra Energistyrelsen i et tæt samarbejde mellem medlemmer i Energy Cluster Denmark, det danske handelskammer i Indien og Innovation Centre Denmark i Bangalore.

”INNOWIND kan blive en vigtig byggesten i det allerede stærke fundament for dansk-indisk energisamarbejde. Projektet flugter med INDEPs strategiske prioriteter og spiller direkte ind i det Grønne Strategiske Partnerskab mellem Danmark og Indien. The Trade Council og Innovation Centre Denmark ser frem til at deltage i projektet og bygge bro til det dansk-indiske Centre of Excellence for Offshore Wind and Renewable Energy samt virksomhedsalliancen Wind Alliance India,” siger Eske Bo Knudsen Rosenberg, generalkonsul og Head of Trade and Innovation ved generalkonsulatet i Bangalore.

Læs mere om Energy Cluster Denmarks innovationsprojekter på www.energycluster.dk