DynElectro er klar til test af Power-to-X i industriel skala

3. april 2024

Photo: Bo Skakke

Efter en succesfuld prototypetest af en ny elektrolyseteknologi er danske DynElectro kommet et skridt nærmere grøn brintproduktion i industriel skala.

”Vi taler ikke bare om en grønnere fremtid – vi bygger den”.

Sådan lyder meldingen fra Samantha Phillips, CCO og medstifter af den danske Power-to-X-virksomhed DynElectro. Efter et fuldendt, succesfuldt testforløb af virksomhedens primære teknologi – en ny type højtemperaturselektrolyse – er DynElectro klar til næste skridt på ruten mod endelig kommercialisering; fuld industriel test af den innovative brintteknologi.

”For os handler arbejdet om at producere billig, grøn brint til fremtidens energisystem. Med den seneste test af vores teknologi i laboratorieskala har vi påvist, at alle komponenter virker, og at det kan gøres større. Nu ser vi på, hvor den endelige, store test kan placeres, og vi ved, at det bliver indenfor Danmarks grænser,” siger Samantha Phillips.

PtX-frontløbere

Virksomheden fra Viby på Sjælland har i løbet af 2023 designet en containerbaseret prototype til elektrolyse med en kapacitet på 30 kW og et kilo brint i timen. Det hele er sket som en del af innovationsprojektet PtX Cluster Zealand, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og ledet af Marie Brabrand Pedersen, projektleder i Erhvervshus Sjælland.

”Fremtidens marked for grøn brintproduktion og andre led i værdikæden for Power-to-X bliver enormt – både når det gælder vækst, arbejdspladser og klimamæssige gevinster. Derfor er vi stolte af at understøtte DynElectro og en række andre innovative virksomheder fra vores region, der arbejder hårdt for at blive frontløbere indenfor Power-to-X. Det er vigtigt, at vi udvikler vores videnstunge virksomheder i Danmark, og den indsats er resultaterne fra DynElectros seneste test et godt eksempel på,” siger Marie Brabrand Pedersen.

Speede processen op

Ifølge Samantha Phillips arbejder virksomheden nu videre mod den endelige industrielle test af DynElectros teknologi – forventeligt som et elektrolyseanlæg med en kapacitet på 150 kW, der så kan skaleres yderligere i forbindelse med endelig kommercialisering.

”Vi ønsker kort og godt at speede processen op, så vi kan komme hurtigt på markedet med et unikt produkt, som med afsæt i en højeffektiv teknologi er anderledes end andre Power-to-X-teknologier, der udvikles til fremtidens energisystem. Det her bliver rigtig stort, og vi har nu bevist, at vi kan spille en central rolle i markedet for grøn brint med en teknologi, der virker som den skal,” siger Samantha Phillips.

Om PtX Cluster Zealand

PtX Cluster Zealand blev støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med 24,5 mio. kroner fra REACT-EU-programmet og løb til august 2023. Med i projektet var de sjællandske virksomheder DynElectro, Unibio, Nordphos, Algiecel og G2B. Derudover medvirker flere forsyningsselskaber, Ørsted, Evida, Kalundborg Forsyning A/S, DTU, Gas Storage Denmark, Knowledge Hub Zealand, Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland.