Hobro I – Hydrogen Testsite

Udfordring
I Hobro ligger Danmarks første kommercielt driftede PTX-anlæg. Hydrogen Valley ejer en tilstødende bygning til dette anlæg, hvor der løber en direkte brintrørledning. Da prisen på brint er meget afgørende, når man tester nyt udstyr, forligger der en forretningsmulighed for de nordjyske partnervirksomheder i dette projekt i at etablere et testcenter med adgang direkte adgang til rørledningen fra det tilstødende elektrolyseanlæg.

Løsning
Testcenteret vil ikke alene at teste brint, men også andre typer brændselsceller og brintforbrugende udstyr. I samme nabolag ligger virksomhederne Ballard Power Systems Europe A/S, Blue World Technologies ApS og SerEnergy (Advent Technologies A/S). Disse tre virksomheder vil alle være kunder i centret, da både Blue World og SerEnergy producerer methanol brændselsceller og Ballard producerer brintbrændselsceller – alle tre til transportsektoren.

Målet med projektet er, at er at have konceptualiseret et testcenter-setup og få det fuldt defineret, således at en finansieringsproces til opbygningen af testcenteret kan være afsluttet per 30.06.2023, og en kontraktindgåelse er opnået mellem investor og de involverede partnere.

 

Effekt
Hvor Danmark i mange år har haft vindenergi i fokus som det store grønne eksporteventyr, så har mange aktører allerede udnævnt PtX som Danmarks næste grønne eksporteventyr. Selvom vi er langt i udviklingen i Danmark, så er der stadigt større krav til en øget testindsats, hvis vi vil kunne følge med de førende aktører i Europa og kunne møde de behov som markedet stiller til grønne brændsler i den nærmeste fremtid. Et testcenter i regionen vil klart øge vores konkurrenceevne, og det at udnytte et allerede kommercielt driftet anlæg vil både accelerere processen og dermed også accelerere den grønne omstilling i både regionen, men også i Danmark generelt. Derudover vil involveringen af de mange lokale virksomheder bidrage til en øget beskæftigelsesvækst.

Partnere

  • FORCE Technology
  • Hydrogen Valley
  • Ballard Power Systems
  • SerEnergy

Projektet er en del af det nordjyske erhvervsfyrtårn, CO2Vision, som administreres af et konsortium bestående af  Energy Cluster Denmark, Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Universitet, Aalborg Portland A/S, Arbejdsmarkedskontor Midt/Nord, Business Region North Denmark, Green Hub Denmark, EVIDA og Norddanmarks EU-kontor.

CO2Vision er finansieret af REACT-EU-midler.
Du kan læse meget mere om CO2Vision lige her: www.co2vision.dk

Financed by

Facts

Projektperiode:
1. Juni 2022 – 31. August 2023

550.000 kr. i budget

452.500 kr. i støtte

Contact person

Maria Kristiansen

Maria Kristiansen
Project Manager
Tlf: +45 6015 6446
E-mail