EuroGrid vinder Innovationsprisen 2021

6. maj 2021

EuroGrid har medvirket til en besparelse på 200-300 mio. kr. i omkostninger til en mere effektiv integration af vedvarende energi i Europa. Derfor vinder netop innovationsprojektet EuroGrid Energy Cluster Denmarks Innovationspris 2021. Prisen blev overrakt til virksomhederne bag EuroGrid på Energy Cluster Denmarks årsmøde foran 300 deltagere fra energisektoren. 

Udfordring 

Mængden af vedvarende energi i europæiske landes energisystemer øges år for år. Med fluktuerende energikilder som fx vind, som en af flere bærende energikilder, er det en konkret udfordring at balancere energisystemer på tværs af lande, da energiproduktionen ikke er konstant. Det er udfordring for bl.a. Ørsted, der har fungeret som ”problemejer” i innovationsprojektet:  

”Vi kigger ind i en fremtid med et fælles, grønt energisystem på tværs af hele Europa, hvor vi i Danmark bliver påvirket af, om det blæser i England eller forbruget stiger i Frankrig. Derfor bliver en smidig integration på tværs af Europa afgørende for prisen på vedvarende energi for os alle. Og derfor arbejder vi fokuseret på at udvikle teknologier, der kan understøtte dette.” – udtaler Jan Hvidberg, Lead Analyst, Ørsted.  

Løsning 

Innovationsprojektet EuroGrid har været faciliteret af Energy Cluster Denmark og involverer et partnerskab bestående af ENFOR, EA Energianalyse, DTU og Ørsted. EuroGrid har udviklet en digital platform, der leverer bedre prognoser for forsyningen af vedvarende energi, elforsyning, og elpriser på tværs af europæiske lande. Platformen beskriver den aktuelle markedssituation og energiforsyning på minuttet, så de enkelte landes energisystemer strømlines. Projektet har virksomheden Enfor i spidsen, der er specialister i bl.a. data til at forudsige vejret:  

”En effektiv integration af den vedvarende energi er vigtig for at gøre energien billigere. Potentialet er formentlig 2-300 millioner kr. i årlig besparelse ved at systemet bliver mere effektivt.” – siger Mikkel Westenholz, CEO, Enfor 

I første fase har innovationsprojektet fokuseret på Norden og Tyskland, men skal rulles ud i hele Europa. For direktøren i Enfor er der er ingen tvivl om, at innovationsprojektet i Energy Cluster Denmark har bidraget til at få udviklet løsningen hurtigere:  

”Involveringen af Energy Cluster Denmark har betydet, at vi har kunne speede op for udviklingen af teknologien, styrke muligheden for funding samt har fået bedre adgang til samarbejde med de andre partere i projektet. Internationalt har ENFOR allerede indgået en kontrakt med det Red Eléctrica i Spanien, ligesom RTE i Frankrig (det franske Energinet) er ved at afprøve systemet. Planen er at rulle det ud i hele Europa og derved forbinde alle de europæiske lande.” – siger Mikkel Westenholz, CEO, Enfor. 

Energy Cluster Denmarks Innovationspris  

Innovationsprisen bliver uddelt én gang om året af Energy Cluster Denmark til det innovationsprojekt, som har haft den største impact på den grønne omstilling.  

”Teknologisk innovation spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Vi har brug for flere innovationsprojekter som EuroGrid, hvor ny teknologiudvikling sikrer, at vi rent faktisk kommer i mål med fremtidens grønne og integrerede energisystem. Jeg håber prisen vil inspirere flere virksomheder, forskere og ildsjæle til at samarbejde om innovation.” – siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.   

Fakta om projektet

Udfordring:  

Bedre balancering og optimering af elnettet imellem lande og TSO’er 

Løsning:  

Dataplatform og optimeret forecastmodeller for produktion og forbrug af VE-kilder.  

Resultat:  

Reduktion af fejl i prognoser for vind og sol reducerer omkostninger til VE-integration i Europa på 2-300 mio. kr.  

Partnere:  

Ørsted, ENFOR, EA Energianalyse, DTU Compute, DTU Elektro 

 

Læs mere på www.energycluster.dk/projekter/eurogrid/  

 

Kontakt

Mikkel Westenholz, CEO, ENFOR på miw@enfor.dk eller telefon 27 77 27 83
Sune Falther, Press Contact, Energy Cluster Denmark på sfa@energycluster.dk eller telefon 61 60 01 80
Jan Hvidberg, Lead Analyst, Ørsted på janhv@orsted.dk eller telefon 99 55 28 73