På rejse ind i fremtidens grønne og digitale energisystem

5. maj 2022 – 8:30 – 16:00 Hack Kampmanns Pl. 2, 8000 Aarhus, Danmark

Vi inviterer på en guidet tur! I fremtidens elbusser vil vi køre rundt og besøge spændende destinationer i og omkring Aarhus, hvor der arbejdes med at realisere fremtidens grønne og ekstremt komplekse energisystem. Grønne energikilder skal kobles og forbindes på nye måder, fjernvarme og varmepumper skal styres digitalt, elbiler skal oplades intelligent, forbrugerne skal bruge energi på nye måder, vi skal opkobles i energifællesskaber — og vigtigst af alt, så skal hele energisystemet være fossilfrit om ganske kort tid. De mange komponenter i energisystemet skal respondere på hinanden og spille sammen som instrumenter i et symfoniorkester. Og dirigenten, der skal få det hele til at spille sammen, er digitalisering. Formålet med dagen er at udforske hvilke rolle digitale teknologier får i fremtidens energisystem. Er du tech-virksomhed, der ønsker at bidrage til den grønne omstilling ved at designe digitale løsninger til fremtidens fossilfri energisystem, så skal du købe en (gratis) billet til denne rejse. Med dig hjem fra rejsen vil du, udover indsigt i fremtidens komplekse energisystem, få en liste og en beskrivelse af de vigtigste udfordringer, som tech-industrien bør tage fat på, hvis de vil bidrage med at realisere en grøn fremtid med fossilfri energi.

Program:

Vi starter på DOKK1 08:30: Onboarding og proviantering 09.00: Velkommen om bord:
Dine guider, Lea Schick og Trine Plambech fra Alexandra Instituttet vil byde alle velkommen om bord og give en introduktion til dagens rejse og til det rette mindset vi skal tage med os på rejsen mod fremtidens integrerede energisystem.

09:10: Vejen til fremtidens CO2 neutrale samfund og digitaliserede energisystem
Aarhus har en plan og et roadmap til, hvordan Aarhus skal transformeres til et CO2 neutralt samfund. Her vil Jacob Vittrup, Styregruppeformand for strategisk energiplanlægning og adm. direktør i NRGI vise vejen til fremtidens CO2 neutrale samfund. Martin Heine Kristensen, Projektleder i Kredsløb giver os en introduktion til, nogle af de teknologier og data der er nødvendige at udvikle og indhente, for at vi kan nå i mål med den grønne omstilling af samfundet.

09.45: Datadeling er vejen frem:
For at nå i mål med et integreret energisystem, hvor alle de forskellige dele af systemet spiller sammen i en skøn harmoni, er der brug for et værktøj til at dele data. Søren Skov Bording, CEO for Center Denmark vil fortælle om deres datadelingsplatform, og hvordan denne vil skabe grundlag for alle de spændende digitale services, der skal udvikles til fremtidens intelligente energisystem.

10.10: Busserne kører: Next stop Maskinrummet, Aarhus Ø:

10.30: Varmepumper, havvand og fjernvarme
Her vil vi opleve de store varmepumper, der kan omdanne energi fra havvand og opvarme og køle vores huse i fremtiden. Lasse Sørensen og Martin Heine Kristensen fra Kredsløb vil sammen med Johnson Controls (Søren Korsgaard, Lars Pasgaard, og Per Skov) fortælle os om, hvilken rolle varmepumperne kommer til at spille i fremtidens energisystem og hvordan digitalisering bliver et nødvendigt værktøj til at få varmepumperne til at spille godt sammen med resten af systemet.

11.15: Busserne kører: En boligforening i Brabrand:

11.40: Nutidens og fremtidens fjernvarme er super intelligent
Her kommer vi med ned i maskinrummet i en kælder i Brabrand, hvor vi vil se en teknologiløsning i brug. NeoGrid Technologies vil vise os, hvordan deres digitale løsning er med til at spare energi i fjernvarmen i boligselskaber. De vil desuden afsløre, hvordan de arbejder på en fremtidig intelligent løsning, hvor deres system kan være med til levere den fleksibilitet, som fremtidens energisystem får brug for.

12.05: Elbilernes rolle i energisystemet
AURA leverer el og internet til århusianerne — og nu leverer de også komplette ladeløsninger til elbiler. Her vil Peter Weldingh fra AURA introducere os til, hvordan elbilerne i fremtiden vil være en vigtig komponent til balancering af energisystemet. Dette kræver masser af IT og vi vil høre om, hvilke digitale løsninger der allerede findes på markedet og hvilke nye løsninger vi får brug for.

12.30: Frokost 13.00: Bussen kører: Til Energy FlexLab på Teknologisk institut

13:20: Test fremtiden i Energy FlexLab
På Teknologisk Institut kan du få lov at teste dine smarte løsninger til fremtidens energisystem. Simon Skov tager os med rundt på en tur i det store Energy FlexLab, hvor man kan teste samspillet af fremtidens energiløsninger gennem en digital platform.

14.20:Kaffe og sødt i amfiteateret

14:30: Mød en frontløber TBA

14.40: Mød en frontløber TBA

14:50: En kunstnerisk fortolkning af fremtidens energisystem

15.00: Fremtidspanel
Her vil tre eksperter fra innovationsfremmesystemet sammenfatte dagens læring. Sammen med publikum vil de komme frem til en liste og en beskrivelse af de vigtigste udfordringer, som tech-industrien bør tage fat på, hvis de vil bidrage med at realisere en grøn fremtid med fossilfri energi. Deltagere i panelet:

15.40: Busserne kører retur til DOKK1 16:00: Tak for i dag