Haldor Topsøe træder ind i konsortium om grønt brændstof 

31. marts 2022

I innovationsprojektet LowCarbFuels.dk vil et bredt konsortium gøre brændstof til fly og skibe grønnere. Nu tager Haldor Topsøe del i partnerkredsen for at booste indsatsen.

”Senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute. Og senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark. Bliver det svært? Ja. Kan det lade sig gøre? Ja, det tror jeg. Vi er allerede på vej. Dygtige forskere og virksomheder arbejder på løsningerne.”

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i sin seneste nytårstale – og der er grund til at fokusere på den tunge transport. Luftfarten udleder over en milliard tons CO2 om året, hvilket svarer til 3% af de globale kulstofudledninger. Tallet er det samme for udledninger fra den maritime sektor.

De forskere og virksomheder, som Mette Frederiksen talte om, er blandt andet engageret i projektet LowCarbFuels.dk. Her vil en bred partnerkreds bringe produktion af bæredygtige brændstoffer til fly og skibe frem til kommercialisering. Senest har Haldor Topsøe engageret sig i projektet:

”Vi er glade for at være inviteret ind i dette projekt, hvor vi kan bidrage med vores kompetencer omkring udvikling af grønne brændsler til både fly, skibe og lastbiler. Sammen med de øvrige partnere kan vi sætte skub i udviklingen af grønne brændsler og forhåbentlig styrke Danmarks position på området,” siger Kim Grøn Knudsen, Chief Strategy & Innovation Officer, Haldor Topsøe.

Færdige brændstoffer

Projektet er støttet af Innovationsfonden med over 30 mio. kroner. Grundteknologien, hydrothermal liquefaction (HTL), er under demonstration i Norge, og projektet bygger videre på den indsats ved at fokusere på selve raffineringsprocesserne og de færdige brændstoffer.

”Crossbridge Energy har en vision om at blive verdens første carbon-neutrale raffinaderi, og det inkluderer både biofuel og elektrofuel, og LowCarbFuels.dk søger synergi mellem de to,” siger Finn Schousboe, General Manager, Crossbridge Energy A/S.

Konference om biofuel og electrofuel til skibsfart og luftfart

Den 6. april holder partnerne bag projektet en konference i Fredericia i samarbejde med IDA Energi, IDA Syd, Business Fredericia, Fredericia Kommune og Triangle Energy Alliance. Her kan du blandt andet høre Mærsk, Copenhagen Infrastructure Partners, Ørsted, Everfuel, Haldor Topsøe, AAU og Crossbridge Energy fortælle om deres arbejde med grønne brændstoffer.

Læs mere og tilmeld dig HER 

Efter konferencen er der mulighed for en rundvisning på raffinaderiet og se den brintfabrik, Everfuel er ved at bygge ved siden af.

Det kræver særskilt tilmelding HER

Med i projektkonsortiet er:

AAU, Steeper Energy, Crossbridge Energy A/S, DLR, IFPEN, Alfa Laval, Mærsk, GreenFuelHub, SkyNRG, Aalborg Airport, Billund Airport, Aarhus Airport, DCC/Shell Aviation, Port of Aalborg, Port of Aarhus, Cowi, Haldor Topsøe og Energy Cluster Denmark .

Kontaktinformation

Projektleder: Preben Birr-Pedersen, +45 3144 2915, preben@birr.dk