Syv succesfulde innovationsprojekter, der er afsluttet i Energy Cluster Denmark i 2024, er i spil til at vinde prisen for Årets Innovationsprojekt 2025.
Afstemningen er åben for alle og slutter den 11. april.
Efter afstemningen mellem de syv projekter annonceres de tre finalister til prisen. Vinderen findes til Energy Cluster Denmarks årsmøde den 8. maj i Musikhuset Esbjerg.
Stem herunder – og husk at tilmelde dig årsmødet (gratis for medlemmer)
En vigtig del af kampen mod klimaforandringer kan blive lagring af CO2 i udtjente olie- og gasfelter offshore.
I innovationsprojektet COLLATE har partnerne udviklet et komplet testanlæg på havnen i Esbjerg, der kan bruges til at teste materialer til CO2-lagring under de faktiske forhold, som blandt andet cement og stål vil møde i Nordsøens undergrund.
COLLATE blev støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), og partnerne er IKM Ocean Team, Wintershall Dea, INEOS, EMS. Energy Cluster Denmark har faciliteret COLLATE.
Vindindustrien har i en række år ønsket at genbruge vinger fra vindmøller, der har udtjent deres levetid. I innovationsprojektet DecomBlades er der sket et stort fremskridt i arbejdet med at afsætte de mængder af vinger, der vil forekomme, når flere vindmøller bliver dekommissioneret.
Konsortiet bag DecomBlades er ved hjælp af et pyrolyseanlæg i storskala lykkedes med at udvinde og processere hovedbestanddelen – glasfibrene – fra gamle 37-meter vindmøllevinger i så høj kvalitet, at de kan omsmeltes og indgå i produktion af nye vindmøllevinger. Aktuelt er fibre fra projektet benyttet i i vinger til en offshore vindpark i Taiwan. Partnerne har også udviklet materialepas for udtjente vinger, der skal gøre det lettere for industrien af dekommissionere vingerne.
Partnerne i DecomBlades-projektet er MAKEEN Energy, LM Wind Power, Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind Systems A/S, Ørsted, DTU Vind og Energisystemer, Syddansk Universitet, HJHansen Recycling, FLSmidth og Energy Cluster Denmark. Projektet er støttet af Innovationsfonden.
Traditionelle havvindmølleparker bliver installeret på havbunden, men ved dybder på mere end cirka 80 meter er det vanskeligt og dyrt at gennemføre installationen. Mellem 60-80 procent af energipotentialet fra verdens havvindmølleparker findes i områder med dybder på mere end 60 meter, og der er derfor et behov for nye løsninger, der kan føre den grønne strøm til land.
I innovationsprojektet FOSS har flere partnere udviklet et nyt koncept for en flydende offshore substation, der undervejs er testet skaleret i et bassin hos Aalborg Universitet, og som i forlængelse af innovationsprojektet kan skabe nye muligheder for mere offshore vind globalt.
Innovationsprojektet blev støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), og partnerne var Semco Maritime, ISC Consulting Engineers, Aalborg Universitet og norsk-svenske Inocean. Energy Cluster Denmark faciliterede FOSS.
Selvom mange virksomheder anerkender behovet for bæredygtighed, mangles der ofte den nødvendige indsigt og værktøjer til at træffe velinformerede beslutninger om emissionsreduktion.
I det afsluttede innovationsprojekt NIVI IQ har partnerne arbejdet med LCA-databasers kombination med virksomheders egne data, der har skabt præcise, tilpassede og handlingsrettede indsigter. Ved at anvende avanceret dataanalyse og modelleringsteknik vil denne løsning analysere miljøpåvirkningen af forskellige valg og kvantificere de resulterende drivhusgasemissioner.
Partnerne i NIVI IQ var Copenhagen Energy Partners og Oceanic Energy Services, og Energy Cluster Denmark faciliterede innovationsprojektet, der blev støttet af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Partnerkredsen i Oil in Water-innovationsprojektet har udviklet en avanceret, nøjagtig, fluorescensbaseret olie-i-vand-sensorteknologi/-målemetode. Denne er integreret med kontrolalgoritmer, der styrer vandrensning.
Sensoren måler ikke bare et cirkatal, men har fået et større koncentrationsinterval for dråber og opløst olie. Teknologien kan optimere og forbedre kvaliteten af produceret vand, der indeholder fluorescerende stoffer. Resultatet fra samarbejdet kan forbedre miljøpåvirkningen af vand fra olieproduktion.
Med i projektet var TotalEnergies Danmark, DTU Offshore, Aalborg Universitet, Københavns Universitet og SHUTE Sensing Solutions. Energy Cluster Denmark faciliterede Oil in Water, der modtog støtte fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).
I Safe PtX har projektpartnerne udviklet og demonstreret en ny sensorløsning til procesovervågning af brint, fx i elektrolyseanlæg.
Fordelene ved den nye sensortype er blandt andet langtidsstabilitet og intern diagnostik – egenskaber, der kan øge oppetiden og dermed produktiviteten betragteligt på brintproduktionssystemer.
Green Hydrogen Systems, Sulfilogger, Dansk Gasteknisk Center og Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut var partnere i Safe PtX, der blev støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram og faciliteret af Energy Cluster Denmark.
En ny svejsemetode fra innovationsprojektet Weldcast muliggør reparation af store støbejernskomponenter i vindmøller. Udfordringen for industrien er, at store støbejernskomponenter i vindmøller ikke blot er dyre, men også vanskelige at reparere, hvis der opstår defekter under støbningen. Derfor kasseres mange støbte dele.
Med stigende møllestørrelser har mange støberier svært ved at imødekomme efterspørgslen, hvilket gør svejsning til et attraktivt alternativ til at reducere omkostninger og udvide leverandørbasen. Teknologien fra Weldcast kan reducere både tid, omkostninger og CO2-udledning i vindenergisektoren.
Partnerne bag er Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind Systems, FORCE Technology, DTU og Baettr. Projektet er støttet af Innovationsfonden og faciliteret af Energy Cluster Denmark.