Intelligent fjernvarme vinder Årets Innovationsprojekt

24. maj 2023

Borgerne i Listed på Bornholm har sammen med flere virksomheder og forskere testet et intelligent fjernvarmesystem i et innovationsprojekt, der er så godt, at Danmarks samlede energiklynge har kåret det som årets bedste i 2023.

Solskinsøen i Østersøen har fået endnu mere at varme sig ved.

I forbindelse med Energy Cluster Denmarks årsmøde har alle medlemmer af den samlede energiklynge haft mulighed for stemme på Årets Innovationsprojekt 2023 – og flest har peget på projektet Flexibility Heat Grid Bornholm.

Her har Bornholms Energi & Forsyning sammen med teknologivirksomhederne Neogrid Technologies, Utiligize og DTU Elektro testet og demonstreret en ny databaseret styringsmodel, der skal øge effektiviteten af fjernvarmeforbrug, -distribution og -produktion ved at styre fjernvarmeforbruget i en husstand mere intelligent. Det er sket i tæt samarbejde med en række borgere i byen Listed.

Målet har været at øge effektiviteten af fjernvarmesystemet og bidrage til den grønne omstilling. Energy Cluster Denmark har faciliteret innovationsprojektet, der løb fra januar til december 2022 og havde et samlet budget på 2 mio. kr. Flexibility Heat Grid Bornholm blev støttet af EU’s Regionalfond.

”Årets Innovationsprojekt 2023 gør en forskel for borgerne i Listed, der både får en lavere varmeregning og en grønnere profil – og for de medvirkende virksomheder. Det betaler sig at samarbejde om innovation, og i Energy Cluster Denmark er vi glade for at understøtte grøn innovation, der gør en reel forskel. Tillykke til de medvirkende partnere med prisen for årets innovationsprojekt – og til alle os andre, som samarbejdet også vil gavne på sigt,” siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

Den enkelte kunde og det overordnede system
Partnerne i innovationsprojektet har opnået flere positive effekter. Det ses fx i form af forbedret afkøling, lavere returtemperaturer og et mere energieffektivt ledningsnet. Ser man på de involverede boligers energieffektivitet og -forbrug, gælder det, at jo større boligens energiforbrug er, jo større gavn har boligen haft af en intelligent styring.

”Flexibility Heat Grid Bornholm-projektet er et af de projekter, som vi ser et særligt potentiale i, idet det netop skaber en aldeles nødvendig relation imellem den enkelte kunde og det overordnede forsyningssystem. Sammen skaber vi mulighederne for både på at nedbringe forbruget af biomassebaserede brændsler, billigere varmeregning til kunden, og faktisk også byggeklodserne til et mere robust forsyningssystem. I dette projekt får alle tilført viden og færdigheder, der understøtter den helt nødvendige rejse, vi i krydsfeltet mellem forbruger og system er på for at skabe et mere bæredygtigt energisystem – det ser vi som ganske fremragende”, udtaler Claus Andersen, administrerende direktør, Bornholms Energi & Forsyning.

 

Grøn komfort
Husstandenes fjernvarme styres af Bornholms Energi & Forsyning på baggrund af Neogrids kommunikationsenhed, der er blevet sammenkoblet med husstandenes nuværende system. Dette system består typisk af en varmekreds og 110 liters varmtvandsbeholder, der er styret af en Danfoss-kontrolenhed. Neogrids kommunikationsenhed har gjort kontrollen smart og grønnere. Beboerne i Listed har desuden, via en app, haft mulighed for at opretholde deres komfortniveau, samtidig med at de har fået en besparelse på varmeregningen.

I den nærmeste fremtid vil Bornholms Energi & Forsyning igangsætte et projekt, der på mange måder minder om projektet i Listed – dog i langt større skala. Ved at skalere projektet vil det være nemmere at kvalificere resultaterne og validere antagelser om energieffektivitet, CO2-reduktion og optimeret drift. På sigt er det målet, at resultaterne fra samarbejdet på Bornholm skal skaleres op til andre fjernvarmesystemer – både i Danmark og i udlandet.