Klar, parat, skala! GreenHyScale er officielt skudt i gang

29. oktober 2021

Den 26. oktober 2021 var der officielt kick-off på innovationsprojektet, GreenHyScale, hvis formål er at udforske storskalaproduktion af grøn brint. Målet er et 100 MW elektrolyseanlæg opført i GreenLab i Danmark, som kan kopieres i resten af ​​verden. Projektet sigter mod at accelerere alkalisk elektrolyse under tryk for at muliggøre storskalaproduktion af grøn brint – hvilket vil gøre etableringen af ​​en kommercielt levedygtig brintinfrastruktur mulig. Det er en hjørnesten i den globale grønne omstilling.

“Det handler om skala og replikerbarhed”

Anders Bøje Larsen er CTO hos GreenLab, og han forklarer, hvorfor storskalaproduktion er så vigtig, når det kommer til grøn brint. “GreenHyScale er et meget spændende projekt, der giver os mulighed for at arbejde med storskalaproduktion af grøn brint – storskalaproduktion er det, der i sidste ende vil reducere produktions- og distributionsomkostningerne. Vores fokus er at skabe en replikerbar løsning for både Danmark og resten af ​​Europa – replikerbarhed er nøglen til udbredelsen af ​​grøn brint. Det gør GreenHyScale til et vigtigt projekt med potentiale til at bidrage væsentligt til den positive udvikling af en brintinfrastruktur i og uden for EU”.

”Det er godt nyt for den grønne omstilling i Europa, at projektet er gået i gang. Hvis vi skal opfylde Europas ambitioner om CO2-reduktioner, har vi brug for projekter som GreenHyScale – og vi er nødt til at forene kræfterne i hele Europa. Partnerskabet er et godt eksempel på, hvad vi kan opnå, når nøglevirksomheder fra den europæiske energisektor går sammen om at opskalere grønne elektrolyseteknologier,” siger Glenda Napier, CEO, Energy Cluster Denmark.

Fra prototype til kommerciel skala

Projektet er støttet med en finansiering på 30 millioner euro fra EU. Hvert medlem af GreenHyScale-konsortiet en vigtig del af puslespillet: Den danske cleantech-virksomhed Green Hydrogen Systems er ansvarlig for at levere det første 6MW testmodul, som har til formål at bekræfte løsningen til det fremtidige 100 MW projekt. Green Hydrogen Systems er markedsleder inden for tryksat alkalisk elektrolyse, den mest omkostningseffektive type elektrolyse og en teknologi, der effektivt arbejder med den variable belastning fra vedvarende elektricitetskilder. Som en af ​​verdens førende inden for fremstilling og implementering af vindmøllegeneratorer vil Siemens Gamesa påtage sig en rådgivende rolle.

Det franske firma Lhyfe vil levere optimerede styresystemer til 6MW-enhederne og er ansvarlig for den langsigtede drift af hele 100MW-anlægget og integration til GreenLabs SymbiosisNet – et intelligent netværk af energi og data, der gør det muligt for virksomheder i GreenLabs grønne industripark at dele deres overskydende energi med hinanden.

Når prototypen er færdig og opfylder visse præstationskriterier, vil Everfuel overvåge opgaven med at skalere projektet kommercielt, hvilket vil resultere i færdiggørelsen af ​​100MW-anlægget baseret på Green Hydrogen Systems’ elektrolyse. Den 6MW højtryks alkaliske elektrolyseteknologi vil derefter blive evalueret til brug i et offshore-miljø.

Forskere fra DTU og Imperial College vil bidrage til projektet med flere aspekter i hele projektperioden lige fra teknologidesign, vurdering af GreenHyScale-konceptets rolle og værdi samt give anbefalinger for overgangen til fremtidens CO2-fri energi. Energy Cluster Denmark står i spidsen for kommunikationen af projektet, mens Euroquality varetager projektledelsen.

Konsortiets partnere

GreenLab Skive A/S, Green Hydrogen Systems A/S, Energy Cluster Denmark, Lhyfe, Siemens Gamesa Renewable Energy, Equinor Energy AS, DTU, Imperial College London, Everfuel, Quantafuel, Euroquality.

Vil du læse mere?

BBC: Denmark is making a big bet on green hydrogen as a part of its ambitious climate plans

Erhvervplus: Klumme: Det er en vild tanke, at CO2 kan ende med at blive en mangelvare

KlimaFokus: EU nikker til stort dansk PTX-anlæg

EnergySupply: Grøn brint kan blive et nyt eksporteventyr for Danmark