På dette kursus lærer du, hvordan markederne for handel med engros-el og systemydelser fungerer, og du får via model, regneeksempler og rollespil hands-on erfaring med de pågældende markeder. Du opnår den basisviden om systemydelser, som betyder, at du efterfølgende selv eller sammen med andre, kan videreuddanne dig inden for området.
I en fremtid, hvor det er volatile elproduktionsanlæg, der dominerer elproduktionen, er det vigtigt, at der etableres koncepter, systemer, anlæg mv., der tilfører elsystemet den fleksibilitet, der er nødvendig for at sikre forsyningssikkerheden. En stor del af denne fleksibilitet skal tilføres på markedsvilkår. TSO-erne (herunder Energinet) har allerede et marked for systemydelser inden for primær-, sekundær- og tertiær-regulering. Dette marked er vanskelig at overskue og kræver teknisk og markedsmæssig ekspertise. Det er vigtigt, at der uddannes flere personer, der kan forstå og deltage i markederne for systemydelser.
Kurset er tilegnet dem, der arbejder med det finansielle elmarked, day-ahead-markedet og intraday-markedet, og som har brug for at øge kendskabet til markedet for systemydelser.
Det forudsættes, at du har en basal forståelse af engrosmarkedet for el – enten ved at have deltaget i et elmarkedskursus eller fra minimum et års erfaring fra arbejde i eller med elsektoren.
På kurset stifter du bekendtskab med Markedssimulatoren, der er et værktøj, der bruges til at få hands-on erfaring med spotmarkedet. En betydelig del af eftermiddagen går med at spille et rollespil, hvor du og de andre kursister vælger hver en rolle (vindmølleejer, ejer af kraftvarmeværk, aggregator for elbiler, aggregator for frysehuse, mv.) og så spiller vi alle markeder (aFRR, FCR, mFRR (kapacitet), Spot, mFRR (regulerkraft) i den rigtige rækkefølge, hvor du bruger den viden, du tidligere har tilegnet dig på kurset. Rollespillet er tidligere blevet afprøvet på et kursus for systemydelser på Syddansk Universitet og med to afdelinger for systemydelser hos Energinet.
Flemming Nissen er underviser og kursusleder. Han har en baggrund som ansvarlig for F&U og forretningsudvikling i Elsam og Dong Energy samt lektor på SDU. Han er ejer og direktør for Strategirummet, der er en virksomhed, der udvikler formidlingsværktøjer inden for energiområdet, og holder kurser. Han har sammen med Søren Rodahl Thisted udviklet rollespillet vedr. systemydelser.
Søren Rodahl Thisted er studerende på Syddansk Universitet inden for Energisystemer. Han har etableret sit eget firma – SøST, som rådgiver inden for energiområdet. På kurset er han teknisk ansvarlig for afvikling af rollespillet.
Thomas Due er associeret partner i Environment, Energy & Utilities hos IBM. Han har bl.a. erfaring i at hjælpe virksomheder med at sælge systemydelser til TSO-en. På kurset vil han fortælle om disse erfaringer.
Mogens Birkelund er manden bag S. C. Nordic, der er en af de ”frie agregatorer,” der med udgangspunkt i ”True Green” platformen kan levere systemydelser og energioptimering til produktionsvirksomheder.
S.C. Nordic har netop for andet år i træk vundet prisen for ”best smart grid and demand response solution developer”
Eksperter fra Energinet. Energinet stiller med eksperter inden for systemydelser, der også er gode til formidling.
09.00 – 09.30 Morgenmad
09.30 – 09.40 Velkomst og opstart (Flemming Nissen, Strategirummet)
09.40 – 10.10 Oversigt over de forskellige elmarkeders bidrag til balancering mellem produktion og forbrug samt introduktion til Markedssimulatoren (Flemming Nissen, Strategirummet)
10.10 – 10.45 Gennemgang af markederne for systemydelser (Energinet)
10.45 – 11.00 Pause
11.00 – 11.45 Enkle eksempler på økonomiberegning samt Cases fra Energinet (Energinet)
11.45 – 12.30 Hvilke behov for systemydelser forventer Energinet, der kommer i fremtiden, og hvilke planer er der for videreudvikling af markederne for systemydelser (Energinet)
12.30 – 13.15 Frokost
13.15 – 13.45 Adgang til markedet for systemydelser samt eksempel fra det virkelige liv (Thomas Due, IBM)
13.45 – 14.15 Markedet for systemydelser set fra en aggregators synspunkt (Mogens Birkelund, S. C. Nordic)
14.15 – 14.25 Pause
14.25 – 15.00 Forberedelse af rollespil (Flemming Nissen, Strategirummet)
15.00 – 16.30 Rollespil med indbygget kaffepause (Flemming Nissen, Strategirummet)
16.30 – 16.40 Fælles evaluering af kurset
Kurset finder sted den 20. november 2023 kl. 9.30 til 16.40 i Port House, Vendersgade 74
7000 Fredericia.
Prisen er 4.000 kr. eksklusiv moms. Er du medlem hos Energy Cluster Denmark, er prisen 3.000 kr. eksklusiv moms. Prisen indbefatter morgenmad fra kl. 9.00, frokost og eftermiddagskaffe.
Tilmelding sker til Flemming Nissen via mail fn@strategirummet.dk
Oplys dit navn, din titel, din arbejdsplads, din e-mailadresse, din faktura-adresse, evt. EAN-nummer og indkøbs-ordrenummer.
Ved spørgsmål er du velkommen til at kontakte: Flemming Nissen: Tlf.: 20579736, E-mail: fn@strategirummet.dk
Hvis du får behov for at annullere din tilmelding til kurset, gælder følgende afbestillingsregler:
Ved afbud er du velkommen til vederlagsfrit at give din plads videre til en kollega. Dette skal dog meddeles Strategirummet inden kursusdagen.