Ifølge 2024-tal fra Sundhedsstyrelsen har mere end 5 % af danskerne mellem 16 og 44 år et jævnligt forbrug af kokain eller amfetamin. Tallene viser er en signifikant stigning over de seneste 5 år. Herudover har lidt flere end 10 % et jævnligt forbrug af hash.
Brugen af narkotika i dagligdagen har for længst overhalet brugen af alkohol. Det ses blandt andet af politiets statistik, hvor der i 2024 og 2023 har været flere sigtelser i trafikken for narkokørsel end for promillekørsel.
På en arbejdsplads er det både den medarbejder, som er påvirket, men også de nærmeste kolleger, der har en øget risiko for at komme til skade. Der er ligeledes øget risiko for skader på inventar og gods samt nedsat kvalitet og kontinuitet i arbejdet.
Flere og flere virksomheder stiller på baggrund af ovenstående udvikling øgede krav til leverandører om at have og efterleve en opdateret alkohol- og rusmiddelpolitik. De oplever også et behov for at implementere en effektiv politik, hvor forebyggende rusmiddelscreening og strategi for hjælp til medarbejdere er centrale elementer.
Screening laves fortrinsvis med prøver af spyt og er dermed mindre krænkende for medarbejderen, og det mindsker mulighed for at snyde.
Mange virksomheder har i deres politik ikke forholdt sig til den del, der handler om euforiserende stoffer. Det kan få negative konsekvenser for virksomheden, hvis der opstår situationer med medarbejdere, som er påvirket af narkotika. Og virksomheder oplever i stigende grad medarbejdere, som testes positive på de større construction sites og i vind- og olie-/gasindustrien.
Danish Drugtest & Health Services (DDHS) er en nyetableret, landsdækkende virksomhed under ArbejdsmiljøEksperten. DDHS har specialiseret sig inden for rådgivning om alkohol- og rusmiddelpolitik samt strategi og procedurer på området.
DDHS leverer desuden screeningløsninger til virksomheder. Løsninger som er sikre for både medarbejdere og for virksomheden. Med en screeningsløsning er det essentielt, at der til en hver tid laves kontrolanalyse, når der er en positiv screening. Kontrolanalysen laves på et akkrediteret laboratorium. Det betyder, at der ikke kan sås tvivl om resultatet.
– Vi har for nyligt hjulpet en virksomhed, som oplevede at have en narkopåvirket medarbejder. Hele situationen blev tacklet på bedst mulig vis, og der blev skabt en god løsning for både medarbejder og virksomhed, fortæller Kit Stryhn, der er projektansvarlig hos DDHS.
For medarbejderen betød løsningen, at vedkommende kunne beholde sit job. Der blev lavet aftale om en månedlig screening i 6 måneder, hvor medarbejderen fik at vide på dagen, når han skulle screenes. Herefter blev medarbejderen i DDHS’ lokaler, så det kunne foregå diskret og uden at udstille medarbejderen i den forbindelse.
For virksomheden betød det dokumenterede resultat, at der kunne sættes ind over for medarbejderens misbrug og samtidig har virksomheden nu hjemmel til at afskedige medarbejderen, hvis ikke denne ønsker hjælp.
Danish Drugtest & Health Services har hovedkontor i Esbjerg og har afdelinger i hele landet.