Det skal give mening at investere i innovation og teknologiudvikling i energibranchen.
Derfor er måling af fx CO₂-reduktion og lavere omkostninger ved produktion af vindenergi vigtigt – men ofte kan det være stor udfordring at måle den konkrete forskel, et innovationsprojekt har ført til.
Med impactanalysen får vi nu et konkret og kvalificeret bud på, hvilken målbar værdi klyngens mange innovationsprojekter skaber.
Ifølge Stefan Brendstrup, Managing Partner i konsulentvirksomheden Pluss, der står bag rapporten, bekræfter analysen klyngens rolle som katalysator for grøn innovation i energisektoren.
”Energy Cluster Denmark spiller en central rolle i at prioritere forskellige innovationsbehov i energisektoren og koble problemejere med problemløsere. De gør innovation til et middel, der driver konkrete løsninger som CO₂-fangst og reduktion af omkostningerne ved produktion af havvind. Derfor rummer innovationsprojekterne et markant potentiale for CO₂-reduktion frem mod 2030,” siger han.
Analysen tager udgangspunkt i 15 udvalgte innovationsprojekter, som energiklyngen har været involveret i.
Rapporten peger på tre hovedkonklusioner, der demonstrerer den samfundsmæssige værdi af energiklyngens arbejde:
Ifølge Glenda Napier, CEO for Energy Cluster Denmark, er klyngens samarbejdsmodel afgørende for fortsat at lykkedes med innovationsprojekterne:
“Det er gennem samarbejde, vi skaber varige og effektive løsninger. Vores medlemmer ser konkrete resultater i projekterne, og med impactanalysen kan vi nu bevise, at vi bidrager til den grønne omstilling, økonomisk vækst og styrker Danmarks position som global frontløber i den grønne omstilling.”
Rikke Winther Nørgaard, der er direktør i Aegir Insights har samarbejdet med Energy Cluster Denmark:
“Energy Cluster Denmark holder styr på al administrationen og sørger for, at vi imødekommer de krav, der knytter sig til en projektbevilling. Det er en kæmpe hjælp, når man har et stort projekt, at man har en kompetent ekstern part, hvis hovedformål er at sikre fremgang i projektet på tværs af de tre aktører”, siger Rikke Winther Nørgaard, direktør i Aegir Insights.
Energiklyngen er den første klyngeorganisation i Danmark, som får lavet en analyse af samfundseffekt. Og det er ifølge bestyrelsesformand og CTO i Polytech, Bo Svoldgaard noget at være stolt af:
”Den nye, eksterne evaluering fra Pluss viser sort på hvidt, at vores innovationsmodel virker. Der vil altid være knyttet stor usikkerhed til innovation og teknologiudvikling, det lægger i sagens natur. Både teknologisk modenhed og rammebetingelser skal være i orden for at realisere potentialerne, men nu er det dokumenteret, at innovationssamarbejder i energisektoren kan spille en nøglerolle i Danmarks klimaindsats,” siger han.
Samtidig giver en analyse som denne ifølge Bo Svoldgaard mulighed for at kigge indad og fremad:
“Vi er rigtig stærke i eksekveringen midt i innovationsprocesserne og vi har gode resultater med at facilitere ansøgninger. Der er potentiale til at styrke netværksskabelsen yderligere og spille en endnu større rolle i den tidlige fase ved at samle de rette aktører – et område, hvor mange ofte har begrænset tid. Derudover kan vi bidrage mere i den afsluttende fase med at understøtte kommercialiseringen af projekterne.”