Ny guideline til seafastening accelererer opsætningen af offshore vind og sparer tonsvis af stål 

8. april 2025

I takt med at havvindmøller vokser sig større og tungere, bliver udstyret til at sikre dem under transport mere komplekst og dyrt.  

WIS – Wind Industry Standardization-projektet blev påbegyndt i slutningen af ​​2023, og nu er projektets første resultat lanceret: WIS Seafastening Design Guideline 

Med Siemens Gamesa og Vestas i spidsen introducerer WIS Seafastening Design Guidelin en fælles industristandard for seafastening-design af vindmøllekomponenter på installationsfartøjerne.  

Tusindvis af tons stål sparet 

Et moderne vindmølleinstallationsfartøj, der transporterer fem eller seks møller ad gangen, kræver flere tusinde tons stål på dækket i sefastening for at fiksere naceller, tårne ​​og vinger under transport fra havn til installationsstedet. 

Med den nye guideline kan seafastening genbruges på tværs af flere projekter, hvilket reducerer mængden af ​​skrottet stål og arbejdstimer til design, fremstilling, certificering osv.  

Samtidig har det potentiale til at spare tid brugt på at modificere installationsskibet mellem projekterne, hvilket hjælper med at reducere en velkendt flaskehals i industrien. Derved vil guidelines kunne accelerere udrulningen af offshore vind.  

“Standardisering af seafastening er et logisk skridt, der gavner hele branchen uden at gå på kompromis med konkurrencen mellem parterne. Efter et års dedikeret arbejde er vi stolte over at kunne lancere fælles guidelines,” siger Brian Mikkelsen, SVP, Nacelles R&D i Vestas.  

Siemens Gamesa fremhæver den effekt, fælles guidelines vil have i praksis:  

“Det vil føre til færre dage i havn og mere tid til søs med at installere turbiner. Det forbedrer direkte hastigheden og effektiviteten af ​​offshore vind indsatsen,” siger Jesper Møller, Chief Engineer Offshore Execution i Siemens Gamesa. 

Bred opbakning fra industrien 

Ørsteds installationsprojekter er blandt de første til at implementere den nye guideline:  

“Vi værdsætter den indsats, OEM’erne har ydet i fællesskab, og det er et væsentligt skridt i den rigtige retning for industrien. Vi vil arbejde på at inkorporere WIS Seafastening Design Guideline i vores kommende projekter og ser frem til at realisere fordelene på tværs af forsyningskæden,” siger Ørsteds Head of Offshore Construction & Logistics, Charlotte Krogh. 

Som er en vigtig leverandør af offshore installation- og marine services understreger Havfram ligeledes betydningen af ​​standardisering indenfor seafastening:  

“Initiativet gør os i stand til at servicere vores kunder endnu bedre med øget fleksibilitet. Det bidrager direkte til at reducere industriens CO2-fodaftryk,” siger Håkon Halseth Johannessen, Head of Engineering & Technology i Havfram.  

Guidelinen er udviklet med støtte fra centrale industriaktører, herunder Havfram, Cadeler, Fred Olsen Wind Carrier, Van Oord, RWE, Vattenfall, Equinor og flere:

”Den nye seafastening guideline er et godt eksempel på, hvordan man kan realisere potentialet i en oplagt og nødvendig standardisering i havvindindustrien. Den reducerede tid til mobilisering og demobilisering vil resultere i en højere udnyttelsesgrad af installationsfartøjerne; et reduceret CAPEX og begrænse unødvendigt spild af stål. Kort sagt kommer guidelines alle interessenter til gode, og det bringer os alle et skridt tættere en fremtid uden fossile brændsler.”
– Thomas Deelen, Product Portfolio Director T&I, Vattenfall

”Samarbejde mellem forsyningskædens interessenter spiller en væsentlig rolle i at fremme innovation og bæredygtighed inden for havvind. WIS-projektet har samlet brancheledere for at udvikle den bedste praksis, der har potentialet til at forbedre driftseffektiviteten og reducere miljøpåvirkningen.” 
– Maria Lindhoff Kjær, Vice President Product Lines, Equinor

”Fred. Olsen Windcarrier bakker op om initiativer, der gør det muligt for offshore vindindustriens forsyningskæde at eksekvere mere effektivt, forbedre bæredygtigheden og reducere omkostningerne. Wind Industry Standardization (WIS) repræsenterer et værdifuldt skridt i den rigtige retning.”
– Axel Wullf Wathne, ingeniørchef, Fred. Olsen Windcarrier

”Evnen til at genbruge udstyr og standardisere driften på tværs af projekter er en gamechanger. Med WIS kan vi nu udføre offshore vindinstallationer hurtigere, mere bæredygtigt og med større omkostningseffektivitet.”
– Héloïse Vignal, Vice President – Head of Project Engineering, Cadeler  

Første af mange resultater

Ifølge Vestas og Siemens Gamesa er guidelinen det første af mange resultater. Der er allerede flere igangværende standardiseringsprojekter, fx på transportudstyr til tårne og platforme til tårnene, når de samles på havnen.  

“Der er stadig et betydeligt potentiale for at gøre industrien mere ressource- og omkostningseffektiv ved at modne forsyningskæden. Det er en fælles rejse for hele industrien, og som OEM’er tager vi forpligtelsen på os for at gøre vores del,” siger Brian Mikkelsen, SVP, Nacelles R&D i Vestas. 

“Vi har allerede flere gode projekter i gang, men vi har ikke alle svarene. Vi ved, at der er gode ideer i alle led af forsyningskæden, og vi inviterer alle til at kontakte Energy Cluster Denmark, dele ideer og sammen drive fremskridtet,” siger Jesper Møller, Chief Engineer Offshore Execution i Siemens Gamesa. 

Wind Industry Standardization (WIS) projektet er finansieret af industrien selv med Siemens Gamesa og Vestas som sponsorer og hovedbidragydere sammen med en bred vifte af industrideltagere. Energy Cluster Denmark faciliterer samarbejdet og sikrer stærk fælles forankring i industrien og implementering. 

Læs mere om projektet og find den nye guideline her.