Ny software optimerer test af vinger

4. august 2022

I innovationsprojektet REQUIM udvikler flere partnere en ny teknologi, der kan forbedre erosionstest af vindmøllevingers forkanter. Produktet forbedrer både kvaliteten af test og gør testen hurtigere at gennemføre.

Alle skuffer over tid – også vindmøllevinger, der i den fri natur har det med at erodere, som årene går.

For at imødegå skader på vingernes forkanter – skader, der især kommer fra regn – lancerer vindindustrien løbende nye materialer i vingerne, så de holder længere. Disse materialer bliver testet forud for markedsintroduktion, hvilket sker i en såkaldt Regn Erosion Tester, hvor vingedele slynges hurtigt rundt i et realmiljø, mens de udsættes for vanddråber.

”Erosion er et stort problem i vindindustrien, for når vingen slides, producerer vindmøllen mindre energi,” siger Charlotte Bay Hasager, professor ved DTU Vind og Energisystemer.

“Den er aerodynamisk i begyndelsen, men bliver dårligere til at performe i takt med, at overfladen ødelægges,” siger hun.

DTU Vind og Energisystemer deltager sammen med partnere fra virksomhederne Wind Power Lab og R&D Test Systems A/S i innovationsprojektet REQUIM, hvor de i fællesskab optimerer regn-test af vinger med kunstig intelligens. Energy Cluster Denmark faciliterer projektet.

”Vores rolle i projektet er at udvikle software, der præcist kan fortælle, hvornår erosion begynder at optræde, når der testes nye produkter til vind- og aerospace-industrien,” fortæller Anders Røpke, CEO i Wind Power Lab:

“Vores software vil optimere brugen af regn-erosionstests, så kvaliteten af erosionsprodukter bliver gennemtestet inden brug,” siger han.

En stor besparelse
I dag gennemgår man vingeskaderne manuelt ved at se på fotos fra testene. Den nye AI-teknologi automatiserer denne proces, hvilket kan spare op til 20 timers vurderingsarbejde per testet vinge. I dag kan man manuelt teste for en type af skader i det øverste lag. Med kunstig intelligens kan man teste for luftbobler, sprækker og andre skader i adskillige lag.

R&D Test Systems A/S er såkaldt problemejer i projektet, da virksomheden udvikler og sælger Regn Erosion Test-maskiner.

”Vi bruger 20 procent af testtiden på billedbehandling i forlængelse af en testperiode,” siger Rasmus Buch Andersen, Technical Product Manager ved R&D Test Systems A/S:

“Det vil derfor være en stor besparelse, når vi automatiserer processen yderligere. Vi har 14 maskiner ude i verden og køre netop nu. De er typisk meget hårdt belagt – de kører 80 % af årets tilgængelige timer. Derfor vil produktet fra REQUIM gøre, at man kan komme hurtigere på markedet med sit vindprodukt end i dag,” siger han.

REQUIM varer et år og udvikler i første omgang proof of concept. Derefter ønsker partnerne at søge om midler til en videreudvikling af det endelige produkt.

”Det her hjælper os til at være klar til fremtiden – en produktudvikling, som vi kan bruge til vores kunder. Man forsøger at lave noget, der kan leve i 25 år ude i virkeligheden, og derfor er det vigtigt, at vi tester så præcist som muligt,” slutter Rasmus Buch Andersen.

Fakta
REQUIM-projektet løber over et år og har et samlet budget på 2,2 mio. kroner. Projektet er støttet af EU’s Regionalfond og er faciliteret af Energy Cluster Denmark. Projektpartnerne er: R&D, Wind Power Lab, DTU Vind og Energisystemer og Energy Cluster Denmark. Læs mere om innovationsprojekter på www.energycluster.dk