Der findes i dag ikke nogen etablerede og generelle krav til kvaliteten af den CO2 gas, der produceres fra carbon capture anlæg. Krav til CO2, som anvendes i levnedsmiddelindustrier, eksisterer allerede i dag, men disse tager ikke højde for potentielle urenheder i CO2 opsamlet ved forbrænding af fx fast affald. Fremtidige krav til renheden af CO2 fra energiproducerende anlæg vil desuden afhænge af, hvilken applikation CO2 gassen skal anvendes til (fx PtX-brændsler eller permanent lagring). Der foreligger en række specifikke, men forskellige kravspecifikationer fra virksomheder, der arbejder med permanent lagring af CO2 i undergrunden. Det er dog endnu ikke afklaret, hvad det enkelte anlæg vil blive stillet over for af krav til urenheder i den opsamlede CO2 gas. Det er derfor vigtigt at forberede systemer til styring af kvaliteten af produktgassen. Systemet til datahåndtering og -rapportering skal understøtte CO2 klyngesamarbejdernes anbefalinger vedrørende etablering af rørinfrastruktur til CO2 transport.
Formålet med projektet er at definere og opbygge et system til monitorering, kvalitetssikring, styring og rapportering af CO2 produceret til en fælles rørinfrastruktur. Metodikken eksemplificeres på en CO2 gas produceret på et carbon capture-anlæg med særlig fokus på mængder og kvalitet. Målet er et konkret løsningsforslag på ovenstående, der kan anvendes som de facto standard og igennem projektet demonstreres og dokumenteres.
Projektet vil omfatte:
Danmarks samlede udledning af CO2 ækvivalenter udgør ca. 44 mio. ton/år. Det anslås af Dansk Affaldsforening at alene inden for affaldsforbrænding, vil der være over 2 mio. ton/år fossilt CO2, dertil kommer den biogene andel som typisk udgør en tilsvarende mængde udledt CO2 fra affaldsforbrændinger. Det er derfor afgørende, at de større udledere af CO2 har adgang til et monitoreringssystem til kvalitetssikring, styring og rapportering af urenheder i CO2 gas produceret på carbon capture anlæg.
Projektets partnere anslår, at CO2 data management samt kvalitetssikring alene i Danmark har et markedspotential på +200 mio. DKK. Dertil kommer der løbende håndtering og auditering. Hvad angår effekten på beskæftigelsen estimerer Dansk Industri, at den grønne omstilling, herunder CCUS vil skabe 290.000 ekstra årsværk over de næste 10 år.
Projektet er en del af CO2Vision.
Konsortiet bag CO2Vision består af Green Hub Denmark, Energy Cluster Denmark, Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Universitet, Professionshøjskolen UCN, Aalborg Portland A/S, Arbejdsmarkedskontor Midt/Nord, NordDanmarks EU-Kontor / NorthDenmark EU-Office og Business Region North Denmark.
Start: 1. januar 2024
Slut: 31. august 2026
Totalbudget: 1.800.000 kr.
Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med midler fra EU’s regionalfond
Maria Kristiansen
Project Manager
Tlf: +45 6015 6446
E-mail