HYSTACK

Udfordring

For at opnå 2030 klimamålene er produktion af grøn brint gennem elektrolyse i industriel skala en vigtig brik. Effektiv og sikker brintproduktion er essentiel for at kunne levere grøn elektricitet til flere anvendelser, herunder energiproduktion, transport og Power-to-X.

En af de største udfordringer ved nuværende elektrolyseteknologier er tabet af effektivitet, som opstår på grund af behovet for at monitorere af brint- og iltproduktion. Denne proces reducerer den samlede effektivitet og øger risikoen ved elektrolyseprocessen.

Løsning

Hystack-projektet (Operando overvågning af HYdrogen cross-over i elektrolysator STACKs)  sigter mod at udvikle en innovativ brint-sensor, som muliggør monitorering af brintgas direkte i elektrolyseanlæggets vandige elektrolytopløsning. Ved at placere sensoren direkte i produktstrømmen elimineres behovet for sidelinjer og dermed tabet af effektivitet. Den nye sensor vil også øge sikkerheden ved at muliggøre hurtigere opdagelse af afvigelser fra normal drift, hvilket gør det muligt at operere anlægget tættere på dets grænser med højere effektivitet og sikkerhed.

Teknologien bygger på to hovedopgaver:

  • At øge sensoren, så den kan måde ved højt tryk og ved driftstemperaturer op til 110 °C.
  • Udvikling af en korrosionsbestandig H2-permeabell membran designet til at sikre stabil sensorfunktion i de ekstreme kemiske miljøer, der findes i alkaliske elektrolysestakke.

Projektet forventes afsluttet i 2026 med en fuldt kommerciel sensor klar til markedsføring.

Hystack projektet er en forlængelse af innovationsprojektet SafePtX.

Effekt

Den forventede effekt af projektet er en væsentlig forbedring af effektiviteten i brintproduktion gennem elektrolyse. Den innovative sensor vil ikke kun reducere tab i processen, men også bidrage til mere sikker og effektiv drift af elektrolyseanlæg.

Derudover vil sensormetoden med sin optimerede sikkerhedsklasse kunne gøre placeringen af elektrolyseanlæg mere fleksibel.

Partnere

SulfiLogger

Green Hydrogen Systems

Projekt tidslinje

FASE 1: Konceptualisering
FASE 2: Udvikling og test
FASE 3: Demonstration og validering
FASE 4: Kommercialisering

Finansieret af

Fakta

Start: August 2024
Slut: December 2026

Totalbudget: 10,79 mio. kr.
EUDP-støttemidler: 5,88 mio. kr.

Kontaktperson

Michael Langlo Nielsen

Michael Langlo Nielsen
Project Manager
Tlf: +45 25 80 32 48
E-mail