På visse isolerede lokationer i Danmark er den kollektive forsyning begrænset, hvilket kræver decentrale energiproducenter som reserveforsyning. Dette er især kendetegnet for små-øer som Anholt, der i øjeblikket er anvender et dieselbaseret system til reserveforsyning. Der er et presserende behov for at finde alternative løsninger, som ikke kun sikrer stabil reserveforsyning, men også bidrager til den grønne omstilling.
Projektet foreslår at integrere et hybridt energisystem bestående af solceller og batterilagring med mulighed for både at supplere de nuværende dieselgeneratorer og samtidig øge autarkigraden på Anholt. Dette system vil ikke blot fungere som en pålidelig reserveforsyning, men også øge den bæredygtige elproduktion og reducere belastningen på Anholts hovedforsyning via søkabel. Ved at etablere et energifællesskab kan hele øen forventeligt drage fordel af en mere fleksibel, rentabel og miljøvenlig energiforsyning.
Implementeringen af det hybride energisystem forventes at reducere Anholts CO2-udledning, forbedre den lokale energiforsynings fleksibilitet samt stabilisere elpriserne lokalt. Projektet vil tjene som et eksempel på, hvordan forskellige energiteknologier kan integreres som backup løsninger i stedet for traditionelle fossile brændstoffer. Resultaterne kan inspirere til lignende løsninger på andre isolerede lokationer og bidrage til en bredere grøn omstilling.
RF-Anholt
Start: 1. november 2024
Slut: 31. december 2024
Totalbudget: 264.000 kr.
Projektet er medfinansieret af Uddannelses- og forskningsministeriet
Hans Jørgen Brodersen
Senior Project Manager
Tlf: +45 2688 0228
E-mail