I RenByLand projektet er visionen at etablere en kombination af teknologier, der tilsammen kan håndtere og skabe værdi af de lokale affalds- og restbiomasser på Mors. RenByLand er et demonstrationsprojekt i cirkulær bioøkonomi. Teknologisk er projektet bygget op omkring en tørringsteknologi baseret på overhedet damp. Teknologien har en klar energimæssig og dermed økonomisk fordel sammenlignet med traditionel tørringsteknologi, der anvender varm luft, idet 85 % af den anvendte energi kan genanvendes til proces- eller fjernvarme.
Løsning
RenByLand-projektet består af tre faser, hvor CO2Vision-projektet er sidste fase.
De tørrede biomasser kan afhængigt af type og kvalitet anvendes som biobrændsel til varmeproduktion, til produktion af dyrefoder, eksempelvis græspiller eller græsprotein, eller til pyrolyseproduktion af gas, olie og biokul.
Pyrolyseteknologien indgår som det sidste led i en kaskadeudnyttelse, hvor produktet enten anvendes til energi eller recirkuleres tilbage til landbruget. Placeringen i værdikæden forudsætter således, at den kombinerede tørrings- og pyrolyseteknologi i RenByLand skal kunne processere flere forskelligartede biomasser til et ensartet biokul-produkt, der kan overholde de forventede kvalitetskrav for anvendelse til CO2-lagring på landbrugsjord.
Formålet med minifyrtårnet er at udføre et gennemførlighedsstudie, der skal afdække den teknologiske gennemførlighed af visionen og den cirkulære bioøkonomi ved udnyttelse af sektorkobling og synergieffekter med det samlede RenByLand projekt.
Visionen for RenByLand-projektet er at etablere et integreret tørrings- og pyrolyseanlæg, der kan håndtere en kombination af forskellige affalds- og restbiomasser, herunder slam fra rensningsanlæg, organisk husholdningsaffald, gyllefibre fra biogasanlæg, m.fl. I processen produceres overskudsvarme fra tørringen samt olie, gas og biokul fra pyrolyse. Hertil installeres en skrubber, der renser ammoniumsulfat fra tørrevandet, der eksempelvis kan anvendes til at øge gødningsværdien af biokul før udbringning på landbrugsjord.
Effekt
Udover CO2-lagring bidrager projektet til udledningsreduktioner i energi- og landbrugssektoren, bl.a.
– Fortrængning af fossile brændsler
– Reduktion af metan- og lattergasudledning fra gylle
– Omlægning til græsproduktion ved etablering af afsætningskanal for kløvergræs til foderprodukter
Partnere
Nordendahl Landbrug v. Niels Holger Nordendal Nielsen
Burhøjgård ApS