Værdien af termisk energilagring i Kalundborg Symbiosen

Udfordring

Hvordan sikres forsyningssikkerhed for danske virksomheder på længere sigt, når gas skal udfases og direkte elektrificering kan være vanskelige og/eller dyr? Denne udfordring i Innovation Roadmap om ”udvikling af forskellige former for korttids- og langtidslagringsteknologier fx termisk sæsonlagring” forsøger dette projekt at levere konkret viden og løsninger til.

Løsning

Formålet med projektet er at undersøge potentialet for energilagring, der kan bruges i industrielle symbioser (eller bare på tværs af virksomheder) til at reducere energi- og investeringsomkostninger ifm. en elektrificering af industrien og samtidig give dem en større forsyningssikkerhed. Formålet er specifikt at identificere værdifulde og konkrete, energimæssige symbioser mellem virksomhederne i Kalundborg Symbiosen, som kan understøttes af termiske energilagreunderstøttet af forskellige muligheder for sensibel energilagring til at dække et bredt temperaturniveau (fra lav til høj temperatur).

Effekt

Inkorporering af energilagring i de industrielle energisymbiose-netværk giver attraktive fordele såsom:

  • Giver mulighed for peak shaving, belastningsforskydning og buffering mellem tids- og lokaliseringsmismatch af den termiske energiforsyning og -efterspørgsel og højere effektivitet af energiudnyttelsen.
  • Bidrager til reduktion af primærenergiforbrug og industriel afhængighed af fossile brændstoffer på stedet ved at lagre overskud af termisk energi, sikre energisikkerhed og forbedre effektiviteten af energiudnyttelsen og miljøkvaliteten.
  • Giver billigere termisk energi end forbrændings- eller elektriske teknologier alene.
Partnere

Hyme Energy APS
Aalborg CSP
Rambøll Energy storage division
Knowledge Hub Zealand
Novo Nordisk
TotalEnergies
Ørsted
Kalundborg Forsyning
Remilk
Novozymes
21st Bio
Energinet
Christian Hansen
DTU Construct

Fakta

Start: 1. januar 2024

Slut: 1. december 2024

Bevilling: Kr. 500.000

Totalbudget: Kr. 1.000.000

Projektet er medfinansieret af Uddannelses- og forskningsministeriet

Kontaktperson

Hans Jørgen Brodersen

Hans Jørgen Brodersen
Senior Project Manager
Tlf: +45 2688 0228
E-mail