Under produktion af olie og gas produceres også store mængder vand. En af de største miljøproblemer i offshore olie- og gasproduktion er sikker bortskaffelse af dette producerede vand. I de fleste felter behandles vandet og udledes derefter til havet. Det anslås, at der årligt udledes mere end 300 m3 i Nordsøen. Udledt vand skal overholde strenge miljøregler. De nuværende målemetoder tager ikke højde for kompleksiteten af vandsammensætningen og medfører dermed stor unøjagtighed på den absolutte måling.
I OiW projektet udvikledes en innovativ teknologi til måling af olie-i-vand (både dråber og opløst) ved hjælp af avanceret 3D-fluorescensspektroskopi (en metode, hvor man bruger lys til at opfange data) kombineret med avanceret databehandling. Derefter blev måleteknologien integreret i en kontrolløsning til anvendelse i en hydrocyklon-baseret proces til at trække overskudsolien ud af det producerede vand.
Projektpartnerne har udviklet en avanceret, nøjagtig, fluorescensbaseret olie-i-vand sensorteknologi/målemetode integreret med kontrolalgoritmer, der styrer vandrensning. Sensoren måler ikke bare et ca. OiW tal, men har fået et større koncentrationsinterval for dråber og opløst olie. Teknologien kan optimere og forbedre kvaliteten af produceret vand, der indeholder fluorescerende stoffer, hvormed den kan forbedre miljøpåvirkningen af vand fra olieproduktion.
De vigtigste resultater:
OiW - Oil in Water
6.065.249 kr.
Jan 2021 - Dec 2024