”Uden soft funding havde vi ikke nået de resultater, som gør, at andre nu tror på os i stor skala.”

24. maj 2024

”I Danmark ser vi ikke et modsætningsforhold mellem tunge produktioner og industriprocesser på den ene side og AI og digitalisering på den anden. Vi ser muligheder for at skabe næste bølge af dansk eksportsucces,” siger Rikke Nørgaard, Aegir Insights.

Med friske investorer i ryggen er den digitale vækstvirksomhed Aegir Insights i gang med at gøre digitalisering af havvindindustrien til en eksportsucces. Og der bør være lignende succeshistorier på vej for andre små og mellemstore danske virksomheder (SMV’er), mener Rikke Nørgaard, medstifter og kommerciel direktør i den danske tech-virksomhed: ”Danmark er et smørhul til digitalisering af vindindustrien. Vi skal have flere SMV’er derhen, hvor de får mulighed for at træffe det næste skridt.”

Ideen fejlede ikke noget, da makkerparret Scott Urquhart og Rikke Nørgaard i 2019 stiftede Aegir Insights.

Ambitionen var at tage dataanalyse, avanceret modellering og digitalisering i havvindindustrien til et nyt niveau ved at lave ét værktøj til at modellere en business case fremfor at anvende flere software til forskellige dele af inputsene, så det blev muligt for kunderne at træffe bedre beslutninger hurtigere.

Bedre beslutninger er altid i høj kurs, og i februar kunne de to stiftere byde den spanske venturefond Seaya Andromeda og den danske ditto Climentum Capital ind i ejerkredsen, efter at begge har investerer tocifrede millionbeløb i selskabet.

Interesse fra de store

I dag er Aegir Insights data, viden og matematiske modeller en del af argumentationen og beslutningsgrundlaget, når udviklere, regeringer, producenter og investorer skal udvikle den næste havmøllepark i Nordamerika eller Nordsøen.

Den danske energisektors samarbejdskultur er en god del af forklaringen på, at Aegir Insights talent og gode ide er blevet en stor succes. I Danmark har man tradition for at samarbejde åbent; for at tænke på tværs af energisystemet og for at understøtte innovation økonomisk – et ’smørhul’ for innovative SMV’er, mener Rikke Nørgaard:

”Der er fokus på innovation og inkubationsmiljøer fra de store aktører. De vil være med fremme og kende de nyeste metoder og trends. Det betyder, at nye gode ideer fra små, agile SMV’er kan få adgang og taletid til de store virksomheder. Kan man noget, der er interessant nok, så lytter de,” siger hun:

”Det er et stort privilegium, at man kan trække på store virksomheders tid og engagement. At man kan trække på deres erfaring og høre, hvad de egentligt har brug for,” siger Rikke Nørgaard.

For Aegir Insights betød den tilgang, at man stort set fra spids kunne tælle store spillere som Equinor, Vestas og Ørsted blandt kunderne.

SMV’er skal blive klar til næste skridt

Aegir Insights har medvirket i Innovationsfondens Innobooster-program og i Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)-støttede innovationsprojekt REALISE, som er faciliteret af Energy Cluster Denmark.

Innovationsprojektet adresser behovet for digitale forecast for flere led i energisystemet og -sektoren, og medvirken heri har været værdifuldt i Aegir Insights interne udvikling og adgang til brancherelevant netværk, men også for den udvikling, virksomheden har gennemgået.

”Det er af meget stor betydning, at man på det tidlige stadie har den adgang til støtte. Uden soft funding havde vi ikke nået de resultater, som gør, at andre nu tror på os i stor skala,” siger Rikke Nørgaard.

Det er blandt andet også derfor, Rikke Nørgaard har stillet sig til rådighed som repræsentant for SMV’erne i Energy Cluster Denmarks bestyrelse.

”Man bliver ikke en stor virksomhed af soft funding eller af at være med i et projekt, men man bliver klar til et tage det næste skridt. Og det kan være det, der gør den store forskel. Vi skal være med til at sikre, at flere virksomheder når derhen, hvor de har mulighed for at tage det næste skridt,” siger hun.

”Adgang til de rigtige mennesker er helt afgørende for SMV’erne. Gennem energiklyngen kan man få en fod i døren og adgang til de store virksomheders tid, engagement og udfordringer.”

– Rikke Nørgaard, medstifter og kommerciel direktør i den danske tech-virksomhed Aegir Insights.

Fakta om REALISE

Formålet med REALISE-projektet er at modellere og optimere komplette og integrerede vedvarende energiparker, dvs. parker med flere typer af elproduktion og lager, konvertering af el til varme og hydrogen, f.eks. at sikre samplacering med energiintensive industrier. Derved øges værdien af parkerne for både teknologiudviklere, ejere og samfundet.

Innovationsprojektet startede i januar 2022 og slutter i juli 2024 og er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) med et budget på 11.357.220 kr. Partnerkredsen består af Aegir Insights, DTU – Danmarks Tekniske Universitet og Vattenfall A/S.