Vestjyske datapiloter flyver til energisektoren med rygvind fra Europa

11. juni 2024

DataPilots fra Esbjerg har vundet EU-midler til coaching og ekspertsparring, så virksomhedens digitale kompetencer kan gøre en positiv forskel for den grønne omstilling af Europas energisystem.

En digital schweitzerkniv.

Sådan beskriver Jakob Lose, direktør og stifter af DataPilots, sit team i virksomheden, der i foråret 2024 har fået 100.000 kroner i støtte fra EU-programmet ELBE Eurocluster til coaching og sparring om, hvordan den vestjyske virksomhed kan understøtte digital transformation og bæredygtighed i en række brancher, blandt andet i energisektoren.

”Vi kan løse en række forskellige udfordringer på tværs af sektorer, og vi hjælper aktuelt flere virksomheder med at bruge deres datapunkter på en smart måde, fx indenfor sport, underholdning og fintech. Det regner vi også med kan blive tilfældet indenfor hele værdikæden i den grønne omstilling; herunder også energisektoren,” siger Jakob Lose.

I den kommende tid vil de seks medarbejdere fra DataPilots blandt andet modtage coaching af en norsk konsulent, der vil hjælpe it-virksomheden med viden om den europæiske energisektors behov for digitalisering – og en afsøgning af, hvordan DataPilots’ kompetencer indenfor kunstig intelligens, apps og anden it-arkitektur og -udvikling kan skabe værdi i den grønne energi-industri.

”Vi er stolte af at være en af de få digitale virksomheder, der har fået hjælp fra EU’s ELBE-program. Vi håber på, at pengene til coaching kan gøre os klogere på, hvor vores digitale kompetencer kan flyttes flere steder hen til fordel for smart optimering af industrien og andre, der kan bruge vores hjælp,” siger Jakob Lose og fortsætter:

”I DataPilots har vi haft god succes med at bruge vores kompetencer som mindre tech-virksomhed i forskellige sektorer. Med hjælpen fra ELBE får vi her mulighed for at udvikle vores værktøjskasse, så den kan bruges flere steder. Der er mange lavthængende frugter at plukke med hjælp fra digitale teknologier, og den indsats vil vi gerne understøtte med vores løsninger,” siger Jakob Lose.

Netværk til Europa

Pengene til DataPilots kommer fra Europa-Kommissionens ELBE Eurocluster-program, der står for European Leaders of Offshore Renewable Energy. Programmet er målrettet otte europæiske landes energisektorer; Belgien, Spanien, Norge, Sverige, Polen, Frankrig, Skotland og Danmark, hvor den danske energiklynge, Energy Cluster Denmark, koordinerer de danske virksomheders deltagelse.

”Vi er rigtig glade for, at energiklyngens medlemmer har succes i Europa. I Danmark har vi en række unikke kompetencer blandt vores små og mellemstore virksomheder, når det gælder optimering og udvikling af vores energisystem – også når vi taler om digitale produkter og services, der ofte er en hurtig vej til CO2-reduktioner. Vi glæder os til at følge DataPilots’ rejse ind i energisektoren, og er klar til at bakke dem og andre virksomheder op på vejen mod teknologiudvikling, der gavner os alle sammen,” siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

Læs mere om ELBE på www.elbealliance.eu