Beyond Beta Energy: ”Små ting har gjort en kæmpe forskel”

20. september 2023

”Hvad er det, der gør din virksomhed til noget særligt?”

Det spørgsmål har en række startups besvaret i det landsdækkende inkubator-forløb Beyond Beta Energy, der bliver varetaget af Next Step Challenge på vegne af Energy Cluster Denmark, der er national klyngeorganisation for den danske energisektor.

Det hele handler om at sikre udviklingen af flere, nye grønne tech-virksomheder, fortæller Søren Røn, CEO i Next Step Challenge.

”Virksomhederne medvirker i et intensivt business-forløb over få måneder. Undervejs lægger vi en klar plan sammen med dem, så de øger deres fokus på det, der skaber mest værdi. Nogle skal have en indgang til de rigtige folk i branchen, andre skal fx optimere deres markedsføring. Fælles for dem alle gælder det, at de har et stort potentiale i energisektoren, som vi i Beyond Beta Energy hjælper dem med at styrke – først og fremmest til gavn for virksomheden, men også for samfundet generelt,” siger Søren Røn, der er klar til at tage imod det næste hold af ansøgere til Beyond Beta Energy.

”Vi åbner snart for ansøgere til et nyt forløb, der vil tage fire måneder. Fristen for startups, der har lyst til at være med, bliver den 30. november,” fortæller Søren Røn.

Selvtillid og drømmekunder

Siden 2022, hvor Beyond Beta Energy begyndte, har 15 virksomheder fået hjælp gennem programmet. I foråret 2023 fik flere nye energivirksomheder strategisk og praktisk hjælp til vækst, kunder, netværk, markedsføring og øget forretningsforståelse – hjælp, der har været guld værd for de medvirkende. Det fortæller Eszter Pontenagel, Founder og CEO i Time2Market.

Virksomheden hjælper energiselskaber i alle størrelser med at nå nye markeder – i Europa og globalt. Det gælder licenser, kontrakter, sikkerhedsstillelser og meget andet, der kan være svært at overskue, når man skal etablere sig på ny geografiske og fysiske markeder.

”Vi startede Time2Market i december 2022 med afsæt i mere end ti års erfaring fra store energivirksomheder og et godt netværk. Alligevel kræver iværksætteri, at man er selvsikker, og det boost har vi fået gennem Beyond Beta Energy. At etablere en ny forretning som vores, at markedsføre den og at finde sit publikum – sine drømmekunder – det er svært, men det har vi lært en masse om gennem workshops og i dialogen med vores nye advisory board fra Beyond Beta, der består af erfarne folk fra branchen,” siger Eszter Pontenagel.

Små ting gør en stor forskel

En anden deltager fra Beyond Beta Energy i 2023 er den erfarne iværksætter Lars Lemming. Han har været en del af flere teknologirelaterede virksomheder før, og ejer nu den nye startup 40GreEnergy, der har designet en helt ny ultraeffektiv og prisbillig varmepumpe.

”Varme og varmt brugsvand står for cirka 40 procent af verdens CO2-udledninger. Det vil jeg gerne gøre noget ved for mine børnebørns skyld, og derfor har jeg startet 40 GreEnergy. Varmepumpen blev opfundet i 1945, og der er ikke sket det helt store siden da. I stedet for den typiske ude del, har vores varmepumpe er et tyndt panel, og er generelt optimeret i alle ender og kanter – fx når det gælder materialevalg, kølevæske og energiforbrug. Jeg har været en del af teknologisektoren i mange år, men Beyond Beta Energy har alligevel givet mig en masse nye input. Små ting har gjort kæmpe forskel, fx gennem netværk til nye, gode folk. Jeg var blandt andet med til Energy Cluster Denmarks årsmøde i 2023 gennem Beyond Beta Energy – og en kontakt derfra kastede en forespørgsel på 100 af vores varmepumper af sig. Jeg har været rigtig glad for at være med i forløbet – og vil anbefale andre at søge om at være med. Når man vil ”distupte” en hel sektor på verdensplan, hvad end det handler om værdi for pengene eller forbrugerens oplevelse, er det vigtigt at bruge sine kræfter, hvor det helt klart skaber værdi,” siger Lars Lemming.

Startups er vigtige for innovationen i energiklyngen

I Danmarks energiklynge, Energy Cluster Denmark, er iværksættere med nye idéer, teknologier og services et vigtigt udgangspunkt for meget af den innovation, energisektoren har brug for. Det fortæller Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

”En del af vores medlemskreds består af nye spændende startups, der vil accelerere den grønne omstilling med deres forretning, deres idéer og deres drive. Flere af dem er med i vores innovationsprojekter – og mange af dem har et stort potentiale, når det gælder klimateknologier, gode arbejdspladser og vækst. Jeg møder mange større virksomheder, som får meget ud af at samarbejde med de små agile og tech-tunge startups. Derfor er Beyond Beta Energy et supervigtigt program, som vi er stolte af at være en del af. Budskabet til dig, der måske overvejer at søge om at være med, er klart – hjælpen er nær – og vi glæder os til at understøtte endnu flere startups med at blive skarpe på at bruge deres tid bedst muligt til gavn for kerneforretningen, vækst og jobskabelse” siger Glenda Napier.

Beyond Beta Energy 3.0

Det kommende forløb i Beyond Beta Energy består af en række workshops, som sættes sammen efter den enkelte virksomheds behov. Desuden får deltagerne mulighed for sparring med erfarne og kompetente forretningsudviklere samt et stort netværk gennem Energy Cluster Denmark og de danske erhvervshuse. Ved at deltage i Beyond Beta Energy 3.0 får den enkelte virksomhed valideret sine hypoteser om markedet og indsigt i de bedste betingelser for vækst.

Kontakt Søren Røn, CEO for Next Step Challenge, hvis du vil vide mere om det kommende forløb: sr@nextstepchallenge.com

Fakta om Beyond Beta

Beyond Beta er Danmarks største startup-program, der henvender sig til virksomheder indenfor energi og flere andre danske, erhvervsmæssige styrkepositioner. Programmet er til for iværksættere med et klart vækstpotentiale og et CVR-nummer, der maksimalt er tre år gammelt. Beyond Beta er finansieret af EU’s Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og består af et samarbejde mellem de danske erhvervshuse, danske klyngeorganisationer og Accelerace.

Læs mere om programmet og muligheden for at være med på www.beyondbeta.dk