CO2-neutral køling af datacentre kan give klimagevinst i pose og sæk

26. juni 2024

Et innovationsprojekt på Aalborg Universitet har forvandlet energikrævende afkøling til CO2-neutral fjernvarme.

I 2025 ventes de danske datacentre at forbruge 3.600 GWh årligt.

Det svarer i hele træskolængder til en tiendedel af Danmarks samlede elforbrug – brugt på at processe data og afkøle serverne fra vores e-mails, internetsurfing og streaming.

Datacentrenes massive strømforbrug er afsættet for innovationsprojektet Green DC, hvor virksomhederne Heatflow og R&R Consult sammen med Aalborg Universitet og faciliteret af Energy Cluster Denmark har udviklet en løsning, som både kan reducere strømforbruget, afkøle datacentrenes servere CO2-neutralt og samtidig kan sende overskudsvarmen videre til fjernvarmenettet, eller de lokale bygninger.

”Vi har koblet datacentrenes servere til fjernvarmen, så man både kan høste en stor strømbesparelse på en mere passiv afkøling og samtidig udnytter overskudsvarmen,” siger Dennis N. Jensen, VP technology i Heatflow:

”Løsningen er nem at integrere, og teknologien er klar til at blive rullet ud.”

Vi skaber løsninger

Den klimamæssige dobbeltbonus er sikret ved, at partnerkredsen gennem innovationsprojektet har udviklet en ny kondensator (varmeveksler), der kobles direkte på serverne. Derved afledes varmen til fjernvarmesystemet i et lukket kredsløb.

Køleteknologien er nøje tilpasset datacentrenes servere.

”Vi får den samme høje effektivitet og spildvarmetemperatur som ved vandkøling, hvilket er effektiv køling af serverne, og et langt mere attraktivt varmeprodukt til fjernvarmeforsyningen,” siger Ali Ashghar Enkeshafi, Technology Developer fra Aalborg Universitet.

Han er begejstret for processen med at udvikle et produkt, som nu kan gøre en konkret forskel:

”Det er derfor, vi møder tidligt på arbejde og går sent hjem! Fordi vi elsker det, og fordi vi skaber løsninger, som skal ud i verden og leve,” siger han.

”Hurtigt impact”

Og det skal den. Næste skridt er netop at få den innovative løsning udbredt, hvor den ifølge Paw Mortensen, direktør og co-founder i Heatflow, vil kunne ’give et meget hurtigt impact i markedet’:

”Den fremskrivning, der ligger på datacentres strømforbrug, er enormt – vi taler mest sandsynligt en faktor tre indenfor de næste tyve år. Og med de AI-beregninger, som kommer i endnu større grad end før, så vil forbruget stige endnu mere. Derfor ser vi et betydeligt markedspotentiale i at tilbyde alternative køleløsninger,” siger han.

Hertil kommer, at op mod en million datacentre skal refittes i løbet af de kommende år, hvilket også er meget perspektivrigt for partnerne.

”Vi står med et færdigt resultat, som kan gøre en forskel,” siger Hans Jørgen Brodersen, Senior Project Manager i Energy Cluster Denmark:

”Samarbejdet mellem en lille SMV og Aalborg Universitet om udviklingen af løsningen har været meget spændende og betydet, at vi har kunnet bevæge os fra ide til model til prototype til ny teknologi. Nu skal den ud i markedet,” siger han.

”Samarbejdet med Aalborg Universitet og Energy Cluster Denmark har været unikt. Vi har set en formel for, hvordan man kan opnå en innovation, der gør en forskel på relativt kort tid.”
Paw Mortensen, direktør og co-founder i Heatflow.