Innovationsprojekt gør smartere og billigere inspektion mulig – også uden for energisektoren

9. maj 2023

Partnerne i innovationsprojektet Quali Drone har udviklet en automatiseret droneinspektion, som har potentiale til at spare tid og penge og samtidig forbedre sikkerheden betydeligt. Projektet har skabt en startupvirksomhed, som allerede er på vej til at brede sig til andre industrier.

Med brug af droner, kunstig intelligens og digital tvilling har partnerne i innovationsprojektet Quali Drone vist vejen til en hurtigere, billigere, mere effektiv og mere sikker inspektion af energiindustriens store objekter.

Dermed er der udviklet et alternativ til den manuelle, dyre og tidskrævende inspektion, som foregår i dag – og som tillige er risikofyldt for de involverede medarbejdere.

”Løsningen, som partnerne har fundet gennem innovationsprojektet, er efterspurgt i energisektoren. Men den er anvendelig i alle industrier, hvor der er store strukturer, og hvor inspektionsprocessen er dyr eller bøvlet,” siger Christian Boysen, Project Director i Energy Cluster Denmark.

Potentiel markedsleder

Flere andre industrier og brancher har bemærket potentialet i Quali Drones droneinspektion, og det mærker Jesper Smit, som har omsat kombinationen af dronefotografi, scanning og analyse til virksomheden Quali Drone, som han ejer:

”Projektet har ført til, at vi i dag står med en teknologi, der kan løse det, vi satte os for at løse, og med en virksomhed, der skal i gang med at ansætte sin 4. medarbejder. Det er gået fra ide til produkt og koncept, som vi nu har på vej på markedet. Ikke bare energisektoren, men også byggeri, infrastruktur og meget andet,” siger han.

Virksomheden Zebicon, som har bidraget med industriel måleteknik i projektet, ser gode muligheder for at udbrede løsningen:

”Stiller man det retoriske spørgsmål, om der skal måles fra drone i fremtiden, så er svaret for mig indlysende ja,” siger Jeppe Hebsgaard Laursen, CEO:

”Med de løsninger, vi har fundet her, bliver vi i stand til at løse nogle problemstillinger hos vores kunder, som andre ikke byder ind med. Jeg tror på potentialet til at blive markedsledende,” siger han.

Innovationsprojektet er støttet af EUDP.

”Projektet her har kun bekræftet digitaliseringens mange muligheder på energiområdet. Det kommer virkelig til at rykke.”

Kim Branner, Head of Structural Design & Testing, DTU Wind Institut for Vind og Energisystemer

Innovationsprojektet Quali Drone kan effektivisere og forbedre inspektion af store strukturer og samtidig reducere risiko ved arbejde i højden med brug af droner, AI og digital tvilling. Det kan mange industrier bruge, siger Jens Skoustrup-Jacobsen, COO i AI og softwarespecialisterne Desupervised:

”Det åbner for et væld af muligheder for at anvende AI rent praktisk. Nu har vi teknologien – det er kun et spørgsmål om at få det rullet ud”, siger han.

Partnere:

Bladt Industries
Quali Drone
Zebicon
Desupervised
DTU Vindenergi
Energy Cluster Denmark

Projektperiode:

Maj 2019 – december 2022

Budget:

Ca. 14,4 mio. kr. i samlet budget. Innovationsprojektet er støttet af EU’s Regionalfond, EUDP og Region Midtjylland.