Vindvirksomheder sparer 80% på nyt fikseringsudstyr ved hjælp af 3D-print

3D Printed Fixtures

Projektpartnere

Udfordring

Virksomheder og underleverandører i vindindustrien benytter fikseringsudstyr – såkaldte fiksturer – til produktion af forskellige hydraulikrelaterede komponenter. Udstyret er traditionelt set blevet fremstillet manuelt, men 3D-print kan være en billigere og lettere måde at producere fiksturene på, bl.a. når der skal produceres en specialdesignet prototype. Uden 3D-print skal en underleverandør fræse nye fiksturer ud af en blok, hvilket er dyrt, da de skal tage en fræsemaskine ud af produktionen for at gøre det. Med 3D-print kan en ny fikstur blive produceret om natten og være klar til brug næste morgen.

Løsning

I Danmark har forskning og udvikling inden for 3D-print til vindvirksomheder i høj grad været rettet mod produktion af store komponenter hos for eksempel vingeproducenterne. Det har innovationsprojektet 3D Printed Fixtures ændret på ved at give de medvirkende SMV’er et fodfæste inden for kommerciel brug af 3D-print.

Resultat

I innovationsprojektet har flere partnere hjulpet en række virksomheder med at indarbejde 3D-print som en ny teknologi i virksomhedernes forretningsmodeller og produktporteføljer. Det skete blandt andet med introduktion til nye metoder og en guideline til 3D-print af fiksturer, der ved brug af 3D-print nu kan produceres 80 procent billigere og langt hurtigere end ved manuel produktion af fiksturer.

 

Fakta

Projekt:

3D Printed Fixtures

Samlet budget:

DKK 1.141.060

Projektperiode:

Sep 2018 - Sep 2020

Finansieret af:

Projektet i medierne

Kontaktperson

Christian Boysen

COO

Tel: +45 6171 8663

E-mail