Søren Gade indvier nyt termisk energilager i Esbjerg

25. april 2024

Det grønne bånd er netop klippet til et nyt energilager hos Semco Maritime på Esbjerg Havn. Her har Hyme Energy, DIN Forsyning og en række andre partnere bygget verdens første termiske energilager, der skal gemme grøn strøm fra vedvarende energikilder i smeltet hydroxidsalt.

Det er ikke hver dag, at den danske energisektor kan præsentere en vaskeægte verdensnyhed, men netop sådan en er i dag blevet indviet på havnen i Esbjerg.

Her har Folketingets og Esbjerg Havns formand, Søren Gade, sammen med virksomheden Hyme Energy, DIN Forsyning og en række andre partnere klippet båndet til verdens første termiske energilager baseret på smeltet hydroxidsalt. Det er sket ved en ceremoni hos Semco Maritme, der skal huse teknologien, der kan gemme den grønne strøm til solfattige eller vindstille dage – et centralt udgangspunkt for fremtidens klimavenlige og balancerede energisystem.

”Innovation og grønne løsninger er en del af dna’et hos dansk erhvervsliv. At udvikle og gå nye veje er til gavn for både bundlinjen og vores klima. Derfor glæder det mig, at der nu bliver introduceret en ny energilagringsløsning her i Esbjerg, som bliver helt afgørende for en succesfuld omstilling af vores energisystem”, siger Søren Gade.

Test og global skalering

Det nye lagringsanlæg skal efter indvielsen sættes i drift for at demonstrere, at teknologien kan lagre grøn strøm over tid, så den kan bruges igen til produktion af damp og varme til industrien og energisystemet. Efter endt test er det planen, at det nye anlæg skal forstørres til industriel skala, så det kan sælges til det globale energimarked.

Udviklingen af det nye anlæg er sket i innovationsprojektet Molten Salt Storage – MOSS, hvor virksomhederne Alfa Laval, KIRT X THOMSEN, SULZER, Seaborg og Hyme Energy medvirker. Partnerkredsen består også af forskere fra Aalborg Universitet og DIN Forsyning fra Esbjerg. Danmarks energiklynge, Energy Cluster Denmark, faciliterer projektet, der er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Det nye, termiske energilager i Esbjerg er det første i MW-skala i verden. På sigt vil et kommercielt anlæg kunne opbevare grøn strøm i op til 700 grader smeltet hydroxidsalt i GWh-skala. Det fortæller Ask Emil Løvschall-Jensen, CEO og medstifter af Hyme Energy.

”Innovationskraft styrkes gennem samarbejde, og i Hyme er vi ikke kun på en mission, der handler om at skabe banebrydende energilagringsløsninger; vi dyrker også nye, innovative partnerskaber. Jeg er enormt stolt over projektets partnerkreds og vores fælles indsats. Den grønne omstilling er ikke et soloridt – det er en fælles mission, hvor forandringsparate brugere og innovative partnere er nøglen til succes. Vi sætter scenen sammen – ikke bare frem mod 2030, men også mod et CO2-neutralt 2050 – ved at bevise, at banebrydende teknologier kan forandre vores verden mod en mere bæredygtig fremtid,” siger Ask Emil Løvschall-Jensen.

Mere om MOSS

Molten Salt Storage (MOSS) er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og partnerkredsen består af: Alfa Laval Aalborg, KIRT X THOMSEN, SULZER, Seaborg, Aalborg Universitet, Energy Cluster Denmark, Hyme Energy og DIN Forsyning fra Esbjerg.

Teknologien fra projektet er udviklet af Hyme Energy i samspil med partnerkredsen i MOSS, og er netop indviet til drift. På sigt vil MOSS-teknologien spille en væsentlig rolle i energiomstillingen ved at gøre det muligt for industrien og forsyningsselskaber at erstatte fossile brændsler med grøn strøm til varme og dampproduktion.

Varmeforbrug svarer til halvdelen af det globale energiforbrug og udgør 40 % af de globale CO2-udledninger. Højtemperatur damp bruges i el-produktion samt i en lang række industriprocesser til produktionen af mange af vores daglige varer (fødevarer, kemikalier, materialer, osv). MOSS-anlægget er et skridt tættere på dekarbonisering af disse processer.

I forlængelse af arbejdet med demonstrationsanlægget i Esbjerg er det planen at kommercialisere løsningen i 2026.