Ulrik vil sætte tryk på klimavenlige kompressorer

19. juni 2024

Danske Invenio Lab har udviklet en ny type højtrykskompressor, der kan reducere prisen og energiforbruget i alle industriled, der bruger ilt eller gas under tryk. Undervejs har startup-virksomheden fået hjælp af Beyond Beta Energy, der har gjort vejen mod kapital og netværk i energisektoren kortere.

En eventyrforfatter ville måske kalde Ulrik Nerløes onkel, Bent, for den grønne ælling.

For da Bent som ung drømte stort om vedvarende energi og teknologier til det samme, fik den kreative, ordblinde mand at vide af sin far, at han var for dum til at blive ingeniør.

Den melding holdt heldigvis ikke Bent tilbage. Han arbejdede videre med sine idéer, og er i dag en del af Ulrik Nerløes virksomhed, Invenio Lab, der arbejder med en kompressionsteknologi til industrielle processer.

”Bent er en del af teamet, og repræsenterer kongstanken bag teknologien og det, vores arbejde handler om: At tænke kreativt, anderledes og mere effektivt end tidligere,” fortæller Ulrik Nerløe, stifter og Chief Energy Officer i Invenio Lab.

Virksomheden har udviklet en ny højtrykskompressor, der kan sætte gas og luft under tryk i industrielle processer. Produktet vejer 16 kilo, kan levere op til 800 bars tryk og bliver aktuelt testet som pilot-case hos stålvirksomheden Nordic Steel Force i Holbæk.

Her bruger man Invenio Labs teknologi til en skruekompressor.

”Min drøm er at sidde med et af hovedkomponenterne til den grønne omstilling. Der er nemlig kompressionsteknologi i stort set alle led af energisektoren. I den specifikke case i Holbæk har vi allerede reduceret energiforbruget for Nordic Steel Force betragteligt. En normal skruekompressor bruger 38 kW. Vores bruger 3,6 kW. Samtidig er vi nede i en temperatur i processen på 40 grader, hvilket er uhørt lavt i sammenligningen med andre kompressorer,” siger Ulrik Nerløe, der forventer at have et færdigt, gennemtestet produkt klar til det globale marked om senest to år.

Rygstød til det kommercielle

For at komme hurtigere mod målet om fuld kommercialisering har Invenio Labs team, der aktuelt består af tre medarbejdere samt eksterne konsulenter fra ingeniørvirksomheden IPU, meldt sig til Beyond Beta Energy – et landsdækkende acceleratorforløb for iværksættere i energisektoren, der bliver varetaget af Next Step Challenge på vegne af Energy Cluster Denmark, der er national klyngeorganisation for den danske energisektor.

Invenio Lab er et af flere eksempler på, at det kan betale sig at få hjælp til hurtigere vækst, fortæller Søren Røn, CEO i Next Step Challenge.

”Ulriks team i Invenio Lab har allerede patenteret deres spirende teknologi i 27 lande, og er godt på vej til at demonstrere, at de kan gøre en forskel for energieffektiviseringen af en række industrier. Vi er glade for at hjælpe Invenio Lab i Beyond Beta Energy, hvor vi særligt har givet virksomheden et rygstød til den kommercielle del; netværk til nye energi-kontakter og sparring om virksomhedens pitch mod potentielle investorer,” siger Søren Røn.

Ifølge Ulrik Nerløe er Beyond Beta Energy særligt godt, når man ønsker sparring om forretningsmæssige problemstillinger, markedet og det, at det er svært og besværligt at arbejde med udvikling og salg af ny teknologi.

”Elektrificering i praksis, i industrien, kan skabe store CO2-besparelser i Danmark og globalt. Vi ønsker at være en konkret del af løsningen, og det har Energy Cluster Denmark og Beyond Beta Energy hjulpet os med. Værdierne, vi møder her, er gode og grønne – og man bliver på en gang udfordret på sit koncept, men er samtidig tryg ved, at det er kompetente folk, der står klar til at hjælpe os med at nå vores mål i Invenio Lab,” siger Ulrik Nerløe, der kan benytte sparringen i Beyond Beta Energy frem til efteråret 2024.

Ny runde for grønne iværksættere

Beyond Beta Energy åbner for nye ansøgere efter sommeren 2024. Potentielle ansøgere kan søge om at få en plads i det næste forløb fra den 14. august 2024. Deadline for ansøgere er den 19. september 2024.

Beyond Beta er finansieret af EU’s Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og består af et samarbejde mellem de danske erhvervshuse, danske klyngeorganisationer og Accelerace.

Energy Cluster Denmark driver Beyond Beta Energy i Danmark.

Læs mere om konceptet og den kommende runde for ansøgere til Beyond Beta Energy på www.beyondbeta.dk