”Vi har fået to års forspring til resten af markedet”

8. februar 2021

Bedre kvalitet, længere holdbarhed og helt op til 60 procent besparelse på strømforbruget. ViewNet fik meget ud af at udvikle næste generations LED-skærme i et innovationsprojekt med Energy Cluster Denmark.

”Vi har fået en markant fordel til vores konkurrenter, og vi har på flere områder udviklet et produkt, der sætter barren. Vi har lige nu to års forspring til resten af markedet”.

Så konkret og kontant kan scorekortet gøres op for Lars Dalvig, direktør i Sønderborg-virksomheden ViewNet Systems, som udvikler LED-skærme til det offentlige rum.

LED-skærme har et hav af anvendelsesmuligheder og stadig stigende udbredelse. Viewnet System har blandt andet leveret Folketingets LED storskærm, som viser de afgivne stemmer; leveret reklameskærme til Rådhuspladsen og forsynet tankstationer over hele landet med pyloner, som viser prisen på diesel og benzin.

Og fra nu af har ViewNet et endnu bedre produkt under armen:

”Vi så en mulighed for at differentiere os på en LED-skærm, som brugte mindre strøm. Det er lykkedes. Vi har både udviklet en ny skærm og en ny algoritme, og samlet set er gevinsten betydelig – man sparer op til 60 procent på energiforbruget”, siger Lars Dalvig.

Betydelige besparelser

ViewNet har udviklet den nye generation af LED-skærme sammen med Sensade fra Aalborg, Redia fra Aarhus og Syddansk Universitet og Energy Cluster Denmark. Det er sket gennem innovationsprojektet ’eInfoSys – Energieffektive systemer af LED-skærme og digitale skilte’, som har vist sig at ramme plet på flere områder:

”Vi har både søgt at udvikle en ny teknologi på skærmene og en innovativ anvendelse af kendt teknologi til den algoritme, som driver skærmene. Det betyder, at vi både kan opdatere de eksisterende skærme med en ny algoritme, som gør skærmen mere energieffektiv, og at vi har en helt ny LED-teknologi, som bruger mindre energi”, siger Lars Dalvig:

”Begge gevinster er betydelige, og så er der endda bonus i form af en bedre billedkvalitet end før og en væsentligt bedre holdbarhed. Det var ikke det, vi gik efter, men det er bestemt sidegevinster, der er værd at tage med”, siger han.

Det er besparelser, som batter – både i det grønne regnskab og på bundlinjen. Eksempelvis vil energiforbruget til de 158 pyloner, som ViewNet har leveret til UnoX, blive reduceret med mere end en halv mio. KW-timer, og de to storskærme på godt 55 kvadratmeter, som ViewNet har hængende på Rådhuspladsen i København, vil kunne spare 75W hver.

”Skærmene kører i døgndrift året rundt, og vi vil med det nye system kunne spare over 700.000 KW over de næste ti år. Hvis vi siger 90 øre pr KW, er det en besparelse på 650.000 kroner, hvilket svarer til cirka halvdelen af skærmens pris”, siger Lars Dalvig.

 

Tro på 2021

Han er glad for at have udviklet en ny skærm og algoritme, som endda har vist sig at levere markedets bedste billedkvalitet i sollys.

”Vi har fået virkelig meget ud af at samarbejde om innovationen. Der er et stigende fokus på energioptimering fra kunderne, og vi har nu både fået et mere energivenligt og et bedre produkt, som differentierer os markant fra konkurrenterne. Det er et rigtig godt resultat af en god proces”, siger Lars Dalvig:

”Innovationsprojektet har givet os alt det, vi havde håbet på – så rigeligt, endda. Vi gik ind i processen for at undersøge, om innovativ produktudvikling kunne differentiere os. Det kunne det. Vi står med et bedre produkt, en færdig løsning, og vi forventer større og stærkere markedsposition og samtidig øget eksport som følge af den produktudvikling, vi har fået gennem innovationsprojektet. Det giver mig troen på, at 2021 bliver et rigtig godt år”, siger Lars Dalvig.

Også fra Energy Cluster Denmark er der glæde over resultatet:

”ViewNet havde store ambitioner på flere områder med projektet, og det er dejligt at konstatere, at innovationsprojektet både har indfriet og overgået det, man håbede på. Et mere bæredygtigt, energieffektivt produkt, som tilmed har længere holdbarhed og  er efterspurgt på markedet – det må siges at være et godkendt udkomme. Sigtet med vores innovationsprojekter er altid at give de deltagende virksomheder en fordel i forhold til den grønne konkurrencekraft”, siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.